Ungdomskonferens i Batumi, Georgien

När jag satte mig på planet till den georgiska huvudstaden Tbilisi hade jag ingen aning om hur utvecklande, både på ett professionellt och personligt plan, min första tid skulle här vara. Nu så här lite över en månad senare har jag lärt mig hur komplext internationellt utvecklingssamarbete är, om den geopolitiska och historiska kontexten i regionen samt att de insatser FN-förbundet genomför gör skillnad.

Min första vecka i Georgien rivstartade med att delta på en regional ungdomskonferens i Batumi. Batumi är en georgisk stad som ligger vid svarta havet. Konferensen samlade 38 deltagare från Georgien, Armenien och Azerbajdzjan mellan åldrarna 18-26 år. Den regionala ungdomskonferensen var anordnad inom ramen för programmet ”Confidence Building in South Caucasus” (CBSC), vilket finansieras av SIDA via Forum Syd. Programmet syftar bland annat till att sätta in konfliktförebyggande åtgärder genom att skapa förtroende och samarbete mellan människor samt stärka ungdomars deltagande i civilsamhället.  CBSC är ett program som svenska FN-förbundet stödjer genom samarbete med FN-förbunden i Georgien och Armenien sedan 2005 respektive 2007.

cbsc_baner_blogg1_picture-3

Foto: Guram Muradov, UNAG

Konferensen i Batumi var ett uppföljningsevent för deltagare som tidigare har varit med på sommarkonferenser under åren 2014 och 2015. Dessa konferenser har fokuserat på jämställdhet, projektledning och stärka ungas deltagande i civilsamhället. Alla som deltog på konferenserna under 2014 och 2015 fick möjligheten att planera och implementera ett eget projekt i deras lokala samhällen med stöd av FN-förbundet i Georgien.  Det var väldigt spännande att redan under min första vecka på praktiken få möjlighet att dyka in arbetsuppgifterna och möta alla dessa deltagare som verkligen vill göra en skillnad i samhället.

I Batumi fick deltagarna presentera sina projekt och redovisa resultaten de åstadkommit. Bland annat fick jag höra om deltagare som genomfört en tredagars kurs i Azerbajdzjan för lärarstudenter i syfte att inkludera  barn med funktionshinder i utbildningen på bättre sätt. Jag fick även höra om en kampanj i Georgien som spelade in ljudböcker för blinda, vilket resulterade i att 500 ljudböcker var distribuerade till olika delar av Georgien. Ett annat av de totalt 21 projekten som presenterades var en fotoutställning i Armenien för att uppmärksamma såväl privatpersoner som nyckelaktörer om att våld i nära relationer är ett allvarligt problem.

Vill du  lära dig mer om ett av projekten från Georgien?  – Läs då  blogginlägget från FN-förbundets tidigare internationella praktikant Mimmi,  som intervjuade en av de unga projektledarna som deltog vid konferensen 2015. Du hittar inlägget här!

cbsc_baner_blogg_picture-1

Två deltagare från konferensen presenterar sitt projekt ”A way out of violence” . Foto: Guram Muradov

 

Då huvudsyftet med konferensen i Batumi var att ge deltagarna verktyg att fortsätta implementera projekt i sina lokala samhällen, så ingick interaktiva föreläsningar om verktyg och metoder för projektledning samt hur man bäst sprider sitt budskap i sociala medier. Som en del av målet med konferensen, som var att stärka ungdomars kapacitet och bygga relationer över landsgränserna, fick deltagarna också möjlighet att dela med sig av sina framgångar och motgångar som de mött under tiden då de genomförde projekten.

Ett av mina bästa minnen som jag tar med mig från Batumi är en deltagare som sa ”Då det finns så många drivna ungdomar här på konferensen som vill förändra något, innebär det att vi kommer snart kommer börja lösa de problem som finns i världen”.  Det är inspirerande att höra vilken skillnad CBSC-programmet faktiskt gör och jag är personligen väldigt glad att få se att våra svenska skattepengar gör nytta.

”Då det finns så många drivna ungdomar här på konferensen som vill förändra något, innebär det att vi kommer snart kommer börja lösa de problem som finns i världen”.

 

cbsc_baner_blogg_picture-2

En post-it note från utvärderingen av konferensen. Foto: Martina Banér

Deltagarna kommer under hösten att planera och genomföra nya projekt i sina lokala samhällen. Detta genomförs för att de ska få möjlighet att få använda sig av kunskaperna de fått från tidigare projekt samt från konferensen i Batumi.

Jag är nu tillbaka på kontoret i Tbilisi och går igenom deltagarnas nya projektansökningar, jag skriver mötesrapporter samt planerar besök till det georgiska FN-förbundets lokala partners. Utanför kontoret har jag redan under mina första veckor här hunnit med att gå på ett georgiskt bröllop med allt vad det innebär, försökt att lära mig det georgiska alfabetet och träffat många underbara människor. I höst ser jag fram emot att följa parlamentsvalet som hålls den 8 oktober. Kampanjen pågår just nu för fullt och jag försöker göra mitt bästa för att sätta mig in i valet och alla partier.

Vi hörs snart igen!

/Martina Banér
Internationell praktikant i Georgien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera