Gästinlägg: Juan Forero och Andrea Ivarsson

I juli anordnade FN-förbundets världsfederation (WFUNA) en kurs i mänskliga rättigheter vid sitt kontor i Genève. Två ungdomar från Svenska FN-förbundet hade möjlighet att åka och konkurrensen var tuff, men de två som fick åka i år var Andrea Ivarsson från Stockholms FN-förening och Juan Forero från Uppsala FN-förening. Här kan du läsa vad de tyckte om kursen.  

Deltagare på kursen i Genève 2014

Senaste fyra åren har FN-förbundets världsfederation World Federation of United Nations Associations (WFUNA) bjudit in till en femdagarskurs om FN:s arbete för mänskliga rättigheter i världen. I år blev vi – Juan Forero från Uppsalas FN-förning och Andrea Ivarsson från Stockholms FN-förening – nominerade av Svenska FN-förbundet att åka. Att få chansen att åka till Genève, ta del av utbildningen och samtidigt representera Svenska FN-förbundet var lika mycket en ära som ett nöje. Den typen av intensitet från morgon till kväll som kursen bjöd på, tillsammans med ett gäng skarpa hjärnor och brinnande själar från över 20 länder, med det faktum att man befann sig i ett av FN:s högkvarter, var den ultimata miljön.

För den som är intresserad av FN:s olika mekanismer och procedurer vad gäller mänskliga rättigheter och the Human Rights Council, så kan vi inte tänka oss en bättre intensivkurs. För den som är intresserad av FN-systemet, internationella relationer och global styrning så ger de här fem dagarna en unik insyn i ett av FN:s yngsta och mest politiserade organ. WFUNA:s personal och de inbjudna föreläsarna var högst insatta och lämnade inte mycket över till att önska. En dag fick vår grupp chansen att sitta med och lyssna på ett av MR-rådets sessioner om Israel och Palestina. Att få bevittna rådets sammankomst och vara med om en omröstning där en resolution antogs var en oförglömlig och unik upplevelse. Sista två dagarna gästades vi av en lärare från NGO Management School i Genève, som höll i en intensiv, lärorik och utmanande kurs i projektledning. Samtliga deltagare på kursen har nu några månader på sig att implementera ett projekt i våra hemländer baserad på kunskapen vi fått från kursen – vi är i full gång med att utveckla spännande projekt!

Mötet med representanterna från de andra FN-förbunden var mycket givande. Vi kom alla från samma FN-familj men situationen i våra länder och våra arbeten är så oerhört olika. Att höra vilka olika fokus och utmaningar de unga FN-vännerna från bl.a. Indien, Tanzania, Sydafrika, USA och Mauritius hade var otroligt inspirerande och intressant att höra. Veckan i Genève har stärkt och inspirerat oss till att fortsätta engagera oss i den globala FN-rörelsen.

Vi rekommenderar varmt andra unga engagerade i den svenska FN-familjen att söka till kursen nästa sommar- håll utkik på ungbloggen! För att följa våra respektive verksamheter och de projekt vi håller på att utveckla gilla oss på Facebook: JuanAndrea.

/Juan Forero och Andrea Ivarsson

Läs mer om WFUNA och kursen i Genève!  

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

2 reaktion på “Gästinlägg: Juan Forero och Andrea Ivarsson

    • Hej Begonia!

      Kursen brukar hållas i juli varje år och förhoppningsvis fortsätta så även nästa år. Information om ansökning kommer ut på ungbloggen och i sociala medier (Facebook och Twitter) i april/maj oftast.

      /Albert

Kommentera