Gästinlägg: Mycket på gång i Sydafrika!

Jenny Tolander är i Sydafrika och praktiserar under ca en månad hos FN-förbundet i Kapstaden. Under september kan ni läsa om hennes äventyr här på ungbloggen. Det här är andra blogginlägget och denna vecka har det mycket som händer! 

Nu har det årliga FN-rollspelet (School MUN) här i Kapstaden ägt rum!  Mycket planering och fix och trix in i det sista ledde fram till en riktigt rolig och lyckad dag. För fjärde året i rad arrangerade UNA-SA ett rollspel för gymnasieskolor runt om i Kapstaden. I år deltog hela 19 skolor, varav ett fåtal har varit med alla år men för flera elever var detta första gången. Det lyste av spänning i deras ögon och det syntes hur imponerade de var av den formella stamningen dagen till ära. Att sitta uppradade land för land, ha en mikrofon framför sig, endast tala när en blivit tillsagd att göra så samt att framföra sitt lands åsikter och ståndpunkter inför så många människor – likt vid ett äkta FN-sammanträdande – är mäktigt och väldigt lärorikt. För många var det som sagt första gången de var med om det här och jag är säker på att var och en av deltagarna växte som person under dagen. Dels bara genom att suga in hela atmosfären men även genom att faktiskt våga stå inför en relativt stor publik och hålla tal, det är inspirerande och kräver mod.

MUN-SABildtext: Deltagare på FN-rollspelet i Kapstaden.

Jag fick äran att i samband med prisceremonin presentera nästa års tema, vilket kommer vara kring fred- och säkerhetsfrågor, samt hålla ett tal om FN-skolor. Superbra tillfälle att ta iakt, med engagerade elever från så många skolor närvarande, att introducera det projekt som jag hoppas hinna få igång under mina veckor har. Nämligen att starta FN-skolor med FN-föreningar. Jag talade kort om hur det går till i Sverige samt vad UNA-SA kan erbjuda för skolorna har och helt enkelt vilka fantastiska möjlighet er det innebär att vara en FN-skola! Syftet var så klart att få många lärare och elever nyfikna och intresserade, jag har hunnit med ett möte med en skola redan och har några fler inplanerade. Likt många elever värdet första gången jag talade inför en så stor församling, så smått nervöst var det, men samtidigt väldigt kul. Jag hade inställningen att om jag gör bort mig så är det ju ett perfekt tillfälle har, inför en massa människor jag inte kan ner och aldrig kommer träffa igen!

Jenny Tolander
Bildtext: Jenny i talarstolen.

I tisdags höll Holly, i samband med hennes projekt Freedom from Violence, en paneldiskussion tillsammans med en annan organisation som heter the Safety and Violence Iniativ. Temat var våldsförebyggande insatser på global nivå och hur universitet kan bidra.

Några professorer, människor från andra organisationer samt en del studenter var på plats. Det var fyra planerade talare och sedan flöt ordet fritt bland deltagarna. Sebastian van As från Röda Korset var på plats och pratade om millenniemålen och huruvida de har gjort skillnad för barns säkerhet eller inte och hur missledande statistik kan vara.

På onsdagskvällen besökte Tim Butcher, en engelsk journalist, University of Cape Town och höll ett föredrag om första världskriget. Jag hade inte hört talas om denne man innan men han var bland de bästa talare jag någonsin hört. Om jag hade haft honom som lärare i gymnasiet hade jag aldrig skippat en lektion! Han visade så stort engagemang, var avslappnad och skämtade och var fängslande att lyssna till.

Torsdagen bjöd på en till föreläsning! Den här gången framförd av NaviPillay, nyligen pensionerad från sin roll som FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter. Till äran av Steve Biko, som kämpade mot apartheid i Sydafrika och var en av de större aktivisterna under 60- och 70-talen, hålls varje år en föreläsning i hans anda.

I skrivande stund är det fredag och därmed nästan helg! UCT (University of Cape Town) arrangerar i helgen ett FN-rollspel för universiteten, vilket kan vara kul att titta på. Förutom det är min plan att utforska Kapstaden mer ordentligt. Dock så sviker vädret så stranden får tyvärr vänta…

Det var allt för denna gång, vi hörs Sverige!

/Jenny

Här kan du läsa Jennys första blogginlägg från förra veckan.

Under hösten hösten kommer Svenska FN-förbundet skicka en praktikant till Sydafrika som kommer praktisera vid Sydafrikas FN-förbund. I oktober kommer hon börja blogga här på ungbloggen!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera