Full fart i Armeniska FN-förbundet

Vår internationella praktikant i Armenien, Jim Bengtsson, berättar om sin första tid som praktikant på Armeniska FN-förbundet. Det är mycket på gång och vi kommer få höra mer från Jim och de andra praktikanterna under hösten och vintern. 

Hösten har så slutligen nått Yerevan och Armenien på riktigt. Det är en intensiv tid på året för det Armeniska FN-förbundet, och inte minst för ungdomssektionen. Utbildningar och möten avlöser varandra, samtidigt som man försöker blicka framåt inför nästa år. Övervägande försöker vi inom ungdomssektionen fokusera på att stärka enskilda frivilliga i sina roller som ambassadörer för FN-förbundet genom olika utbildningar.

deltagare

Den genomsnittliga medlemmen i Armeniska FN-förbundets ungdomssektion är en ung kvinna (mellan 17 och 24 år gammal) som studerar på ett av Yerevans många universitet. Vanligast är att man studerar internationella relationer eller statskunskap, men det finns även medlemmar som studerar juridik och journalistik. Entusiasmen bland medlemmarna är enorm, och det finns en konstant efterfrågan efter att lära sig mer om mänskliga rättigheter, hållbar utveckling eller hur en ideell organisation kan arbeta effektivt med dessa frågor.

Vid ett tillfälle för ett par veckor sedan samlade Natalie, ordförande för ungdomssektionen, och jag medlemmarna för ett samtal om organisationsstruktur och rollfördelning i ungdomssektionen. Bland annat pratade vi om vilka ansvarsområden som det finns ett kontinuerligt behov av, och bestämde därefter att det ska finnas vissa roller som en person får ha under en längre period. Exempel på dessa var sociala medier-ansvarig och ansvarig för koordinering av ungdomssektionens planerade aktiviteter.

BloggUNG_FN_Toppbanner_NY

Jag passade på att sätta mig ned en stund med Natalie efter samtalet, för att höra lite om hur hon hamnade där hon är idag, som ordförande i ungdomssektionen, och vad som egentligen driver henne. Det blev en liten intervju av det hela, som ni kan läsa nedan:

Jag: Om du skulle presentera dig själv för Svenska FN-förbundets medlemmar, hur skulle det låta?

Natalie: Jag heter Natalie Sahakyan och är 18 år gammal. Jag är ordförande i ungdomssektionen i Armeniska FN-förbundet. När jag inte är här studerar jag på Yerevan State University, internationella relationer och statskunskap.

Jag: Hur hamnade du här?

Natalie: Jag kommer ihåg första gången jag kom till Armeniska FN-förbundet, fast det känns längesen. Jag var nog bara tretton år gammal och deltog i en tävling. Man skulle skriva en uppsats och delta i en debatt, ämnet var vattensäkerhet i regionen. Jag hade precis sett ett program om det på tv och var intresserad. Jag bestämde mig för att delta och blev sedan utvald till att delta i ett internationellt FN-rollspel i Sankt Petersburg.

Jag: Wow, det låter spännande. Hur skulle du beskriva ungdomssektionen för medlemmar i Svenska FN-förbundet?

Natalie: Vi är inte så stora faktiskt, men vi är som en familj med aktiva, kreativa och unga människor. Vi drivs alla av viljan att förändra vårt samhälle på olika sätt. Alla medlemmar är villiga att lära sig nya saker för att sedan försöka använda kunskaperna för att nå våra mål. Det är roligt, vi är alla ganska olika som personer, men vi drivs av samma saker.

Jag: Ja engagemang finns det ingen brist på, det är tydligt. Hur skulle du beskriva ert arbete?

Natalie: Vi arbetar ganska projektorienterat. Eftersom alla frivilliga är studenter så får vi rätta oss efter det. Det brukar vara så att någon kommer på en idé för ett projekt som vi sedan försöker förverkliga. Ibland är det svårt, men då brukar personalen på FN-förbundet hjälpa oss. Det är det som är så häftigt med ungdomssektionen, att det är en plattform för unga där man faktiskt känner att man kan göra skillnad. Det är inte så vanligt i landet tycker jag. Det finns många organisationer men alla är inte lika aktiva. Ungdomssektionen ger också medlemmarna chansen att åka på internationella möten, och det brukar vara väldigt uppskattat.

Jag: Slutligen, vad är din vision för hur ungdomssektionen ser ut om två år?

Natalie: Drömmen är så klart att vi är ännu fler aktiva medlemmar, men också att vi kanske kan arbeta lite mer strukturerat och att vi verkligen driver på för förändring. Jag vill att det alltid ska vara frivilliga här på kontoret som förverkligar sina idéer och känner att de växer som personer av sitt engagemang.

Planeringen inför nästa år är i full gång, och ännu fler storartade aktiviteter finns på schemat. Vill du veta mer om Armeniska FN-förbundet och ungdomssektionen? Kika här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera