Internationella kvinnodagen i Malmö

Runt om i landet uppmärksammas Internationella kvinnodagen på söndag 8 mars.
I Malmö arrangerar ett flertal av FN-förbundets kampanj- och millenniemålsambassadörer ett evenemang under dagen. Läs mer om det här på UNgbloggen och har du vägarna förbi Malmö på söndag – missa inte detta fina evenemang! 

Internationella kvinnodagen är en central dag i kampen för kvinnors rättigheter och i arbetet att belysa kvinnors situation i världen och den rådande ojämställdheten mellan könen, samt diskrimineringen mot kvinnor och flickor. Dagen uppmärksammas av FN och dess medlemstater runt om i världen ända sedan 1975. I många länder är det en nationell helgdag. Det är en dag då kvinnor uppmärksammas för sina prestationer utan hänsyn till nationella, etniska, språkliga, kulturella, ekonomiska eller politiska åtskillnader. Det är ett tillfälle att titta tillbaka på tidigare prestationer, och ännu viktigare, för att titta framåt mot de möjligheter som väntar kommande generationer av flickor och kvinnor. Detta innebär även att erkänna de utmaningar som kvinnor och flickor världen över står inför var dag, och den rådande könsdiskrimineringen.

Årets globala FN-tema ”Jämställdhet för kvinnor är framsteg för alla” betonar hur jämställdhet, kvinnors egenmakt, kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter och utrotning av fattigdom är nödvändigt för ekonomisk och social utveckling. Svenska FN-förbundets lokalföreningar i Skåne, ABF och kvinnojouren Roks firar därmed internationella kvinnodagen den 8 mars i Malmö på Möllevångstorget. Tillsammans vill vi förmedla att jämställdhet är nyckeln till att stoppa våldet mot kvinnor. På scen kommer en rad inspirerande talare att belysa olika delar av det våld och diskriminering som är många kvinnors vardag världen över. Rollspel med barnbrudar och makar samt en kvinna som utsätts för stening kommer pågå för att belysa våld och diskriminering av kvinnor världen över. Vi kommer även be besökare ta ställning mot barnäktenskap genom att lämna ett handavtryck i kampen mot barnäktenskap! Under dagen kommer ambassadörer och informatörer från Svenska FN-förbundets lokalföreningar prata om kampanjer för flickor och kvinnor, samt hur besökare kan vara med och göra skillnad!

Programpunkter

– FN-förbundets ambassadörer välkomnar och belyser vikten av hopp i kampen för jämställdhet.

– Björn Almér, grundare av Barista Fair Trade Coffee och ledamot av FN-fonden, talar om Svenska FN-förbundets Flicka-kampanj och fältarbetet i Etiopien.

– Toktam Jahangiry, styrelseledamot i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige och medgrundare för kvinnojouren Femcenter i Malmö, talar utifrån egen erfarenhet om det dagliga arbetet för att skydda kvinnor från våld i vardagen.

– Mollgan, Göteborgsbaserade rapparen som upprepade gånger tagit ställning mot systematiska orättvisor i samhället, kommer framträda och prata om hur han kämpar för allas lika rättigheter.

Kom och fira Internationella Kvinnodagen med oss! Tillsammans kan vi stoppa våldet mot kvinnor!

För mer info besök vårt evenemang på Facebook och ta del av uppdateringarna inför dagen.

Isatou Bah,
Kampanjambassadör
ISATOU_1

Elinore Ask,
Kampanjambassadör
ELLINORE (2)

Shervin Vahedi,
Millenniemålsambassadör
Shervin Vahedi (2)

Frida Lind,
Millenniemålsambassadör
amb_ny (2)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera