Jämställdheten på frammarsch i Georgien

Svenska FN-förbundets internationella praktikant i Georgien, Mimmi Granat, berättar om sin första månad som praktikant på Georgiska FN-förbundet. Läs bland annat om deras jämställdhetsarbete och kampen mot våld i hemmet som är ett stort problem i landet. Lite mer än en månad har gått sen jag anlände till Georgien, vilket är svårt att tro men bekräftar uttrycket att tiden går fort när man har roligt. Men nästan samtidigt som jag började min praktik på Georgiska FN-förbundet så skedde något här i huvudstaden Tbilisi som verkligen inte är roligt: en lärarinna blev mördad av sin exman mitt under hennes föreläsning på ett av stadens universitet.

Detta är utan tvekan en fruktansvärd händelse, men vad som är ännu mer förfärligt är att detta är det tjugoandra officiella fallet bara för i år då en kvinna mördats av sin partner eller dåvarande partner. Skillnaden är att denna gång skedde det i ett offentligt rum, vilket gjorde att det äntligen skapades en reaktion från samhället. Tätt inpå hölls en demonstration utanför regeringshuset och äntligen började en offentlig debatt växa fram, något som tidigare varit strikt otillåtet då detta ansetts vara ett problem som ”ska stanna inom familjen”.

Mimmi 1Modiga demonstranter på den första manifestationen mot våld i hemmet.
Foto: Mimmi Granat.

Här på Georgiska FN-förbundet har de arbetat med jämställdhetsfrågor och mer specifikt våld i hemmet sen flera år tillbaka, främst tack vare min kollega Elene. Det finns för tillfället inget projekt som specifikt fokuserar på jämställdhet men Elene har med sitt stora engagemang lyckats få in jämställdhetskomponenter i de redan etablerade projekten.

När våld i hemmet plötsligt hamnade i samhällets fokus insåg vi snabbt här på Georgiska FN-förbundet att landet hade nått något momentum som vi måste ta tillfånga. Vi gjorde därför en kampanj på sociala medier kallad ”#no2victimblaming”. Den gick ut på att män tog ståndpunkt för att våld i hemmet inte är offrets fel och att det är ett problem som påverkar både män och kvinnor negativt, två fakta som flertalet i Georgien anser vara myt.

no2victimblamingcollage (3)
Collage med majoriteten av de bidrag som vi fick in i vår kampanj #no2victimblaming. Collage: Mimmi Granat.

Kampanjen fick stort genomslag och på bara några veckor hade vår sida på Facebook, som på svenska kan översättas till ”Våld i Hemmet: Öppna Ögonen, Lyssna, Bryt Tystnaden”, ökat antalet ”likes” med över hundra procent. På denna sida delar Elene relevanta artiklar och evenemang för att öka kännedomen i Georgien om vad våld i hemmet innebär. Plötsligt började folk höra av sig till denna sida med förfrågningar om samarbeten och hur de ska gå tillväga om de känner till ett fall av våld i hemmet.

Elene håller ibland föreläsningar om våld i hemmet och jag fick följa med på en av dessa på just det universitet där det tidigare mordet hade skett. Jag frågade i samband med detta vad hon tror är det mest effektiva sättet för att nå ökad jämställdhet i Georgien, och hon svarade: ”Det viktigaste just nu är att öka befolkningens kunskap. Jämställdhet har länge setts som tabu och det tar tid att ändra djupt rotade attityder. Tidigare var jag nog mer aggressiv i min framtoning när jag mötte någon som inte alls förstår varför kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Med tiden har jag förstått att jag kommer mycket längre med lugn och att trycka på varför hela samhället vinner på jämställdhet.”

141014_Iliauni_Elene (2)Elene håller en föreläsning om våld i hemmet för studenter på Ilia State University medan jag tar foton till höger. Foto: Giorgi Jokhadze/Ilia State University.

Lyckligtvis verkar det som att en stark samhällsförändring är på gång. Nu när det var den ”Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor” samlades människor runt om i Georgien på tjugo olika platser vid samma tidpunkt för att demonstrera mot detta utbredda problem och begära förändring från georgiska myndigheter. I jämförelse med den tidigare demonstrationen så var denna mycket större och jag såg fler män och äldre på plats. För mig som praktikant har denna erfarenhet varit väldigt lärorik; att se hur en organisation reagerar på ett observerat samhällsproblem, implementerar åtgärder och hur det sedan ger ringar på vattnet. Vi får hoppas att denna vilja till förändring är här för att stanna.

IMG_5351_2 (3)Massa människor samlades i regnet utanför parlamentshuset i Tbilisi för att demonstrera på den ”Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor”.
Foto: GuramMuradov/UN Association of Georgia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera