Koll på: Strängnäs FN-förening

Under året har vi publicerat några inlägg här på UNgbloggen under rubriken ”Koll på” med syftet att presentera våra olika lokalföreningar. Nu har turen kommit Strängnäs FN-förening där man under sommaren startat en ungdomssektion.

Matilda von Schéele och Linn Westlund, ungdomsansvariga i föreningen berättar hur Strängnäs vill påverka och göra skillnad i världen.

Linn SträngnäsBilden: Linn Westlund

Hur kommer det sig att ni började engagera er i Svenska FN-förbundet?
Vi är tre ungdomsansvariga i vår förening; Linn Westlund, Matilda von Schéele och Erik Andersson, som alla studerar samhällsfrågor. Vi har länge följt FN-förbundets arbete och kampanjer, men varit omedvetna om att det fanns en lokalförening i vår kommun. När vi fick vetskap om det, bestämde vi oss för att starta en ungdomssektion för att engagera flera ungdomar.Vi skapade bra kontakt med vår ordförande, fick en massa bra information och inspiration på ungdomsansvarigträffen på FN-förbundets kansli i Stockholm och sedan dess har energin och kreativiteten bara flödat! Det finns så mycket potential om man bara visar på drivkraft och intresse för varför FN-förbundets arbete är så viktigt och roligt! Vi är en liten förening men med stor chans till att påverka; vi har ett oerhört engagemang i vår ungdomssektion.

Hur föddes ditt engagemang?
Linn: Jag har besökt Tanzania två gånger i ett samarbete mellan Sida och vår kommun, för att främja elevdemokrati och flickors rättigheter till utbildning. Resorna har verkligen stärkt mitt intresse för utvecklingsfrågor och fått mig att inse att jag vill arbeta med det i framtiden. Afrika är verkligen kontrasternas kontinent, det finns så mycket mer än den ensidiga bild som media förmedlar.

Matilda: Globala frågor har alltid fascinerat mig, speciellt folkhälsa, utbildning och miljöfrågor! Att resa och se världen är mitt största intresse; alla olika kulturer och influenser gör en ödmjuk samt ett driv till att hjälpa andra att få lika förutsättningar i livet. Vid sidan av mina studier, jobbar jag som reporter för en tidning och brinner för att sprida en positivare världsbild.

Matilda Strängnäs
Bilden: Matilda von Schéele

Vilka frågor är viktigast för er förening att driva?
Vi har märkt ett stort intresse för kampanjerna Flicka och Skolmat blir kunskap i vår förening, men vi diskuterar även aktuella händelser ute i världen. Strängnäs kommun har tagit emot ett flertal ensamkommande ungdomar såväl som familjer från konfliktdrabbade områden de senaste månaderna. Därför vill vi arbeta extra mycket med integration och antirasism i vår stad för att alla ska känna sig välkomna!

Berätta vad som händer i er förening?
Vi har precis avslutat ett konstprojekt med ensamkommande ungdomar från Afghanistan. De har fått skapa tavlor utifrån deras intryck av kulturkrocken med Sverige. På fredsdagen den 21 september anordnade vi en utställning med deras tavlor inuti ett flyktingtält, vilket fascinerade många.

Under internationella Flickadagen deltog vi på den lokala marknaden med ett informationsbord där vi höll i aktiviteter, insamling och samtal med nyfikna besökare kring flickors rättigheter. Med inspiration från Malmö FN-förening ledde vi en aktivitet där barn fick doppa sina händer i färg, för att sedan trycka dem på en duk med budskapet ”Stoppa barnäktenskap”.

Näst upp vill vi anordna en föreläsning om Ebola, föra kampanj på lokala julmarknader och se till att vår nya ungdomssektion växer med fler medlemmar!

På vilka sätt kan man engagera sig i er förening?
Allas engagemang är välkommet! Som aktiv medlem kan du delta i planering och utförande av våra evenemang. Vi träffas ofta för att äta tillsammans och diskutera samt dela idéer. Vi för uppdateringar via vår Facebooksida och kontaktas enklast via mail, se nedan:

ungfnstrangnas@gmail.com

https://www.facebook.com/strangnasfnforening?ref=bookmarks

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera