Presentation av årets internationella praktikanter

Under hösten kommer ni kunna följa våra internationella praktikanters äventyr här på ungbloggen. De kommer praktisera vid FN-förbunden i Sydafrika, Georgien och Armenien. För att ni ska veta vilka som skriver kommer här en presentation av alla tre!
intpraktikanter
Bilden: Sayuri, Mimmi och Jim. 

 

SAYURI YOSHIKAI

Ålder: 26 år

Bor: Stockholm

Vart ska du resa och varför?
I höst har jag fått den fantastiska möjligheten att åka till Sydafrika och praktisera på Sydafrikas FN-förbund UNA-SA. Under hösten kommer ni att kunna följa mitt äventyr genom Ung-bloggen och på så sätt få inblick i UNA-SAs verksamhet.

Jag sökte praktiken i Sydafrika eftersom jag har ett stort intresse av att upptäcka världen och lära känna andra kulturer. Jag har även ett stort intresse i utvecklingsfrågor och i det sammanhanget pratar man mer ofta än sällan om ”Afrika” och hur regionen halkar efter i utvecklingen. Det känns orättvist att prata om Afrika som om det var ett enda homogent land och som vi visste allt om utan att ens varit på plats. Därför vill jag skaffa mig en egen uppfattning om Sydafrika, ett av de många länder som utgör den Afrikanska kontinenten.

Någonting som har intresserat mig särskilt mycket redan under mina studier och som har förstärkts av mitt engagemang i FN-rörelsen är millenniemålen och den utformning av de nya hållbarhetsmålen, eller SDGs som står för Sustainable Development Goals, som kommer ta vid 2015 efter millenniemålen.

Projektet i Sydafrika handlar just om utvecklingen med millenniemålen och utformningen av de nya hållbarhetsmålen. Det kommer bli spännande att lära känna och följa processen från ett så spännande land som Sydafrika och få ett annorlunda perspektiv att jämföra med den svenska ståndpunkten.

Vad är din bakgrund?
På den akademiska sidan så har jag studerat media och kommunikation, en kandidat i statsvetenskap från Stockholms Universitet samt en pågående master i rättssociologi från Lunds Universitet.

Jag har sedan tidigare varit aktiv i Stockholms FN-förening, både som praktikant under en termin som ingick i mina studier samt i styrelsen sedan februari i år. FN-rörelsen har fått en väldigt speciellt plats i mitt hjärta och i mitt liv så jag känner mig väldigt hedrad att få åka som representant från FN-förbundet till vår systerorganisation i Sydafrika.

Vilka förväntningar har du inför din praktik?
Som jag nämnde tidigare så vill jag gärna lära känna Sydafrika genom mina egna ögon och mina egna erfarenheter och förhoppningsvis kunna bidra till att ge en nyanserad bild av landet, dess invånare och kultur till människor i Sverige.

Jag ser fram emot att lära känna nya människor och äntligen träffa alla på UNA-SA som håller tummarna på att jag snart ska få mitt visum och komma fram på söndag.

Jag vill lära mig nya saker, allt från några ord på Afrikaans och Xhosa till projektrapportering med mera. Jag hoppas kunna vara en tillgång för UNA-SA och att lyckas bidra meningsfullt till organisationens verksamhet.

Och sist men inte minst hoppas jag att kunna inspirera andra att söka sig till liknande möjligheter ”ute i världen” och bidra till ökad kunskap om Sydafrika och arbetet som bedrivs i landet.

 

MIMMI GRANAT 

Ålder: 23 år

Bor: Stockholm

Vart ska du resa och varför?
Jag ska resa och praktisera för FN-förbundet i Georgien, främst på kontoret i huvudstaden Tbilisi. Det är ett av världens största FN-förbund och jag ska främst arbeta med konfliktförebyggande aktiviteter för ungdomar. Georgien var i konflikt år 2008 samt befinner sig i en region kallad Södra Kaukasus som upplevt konflikter i flera årtionden så det är av stor vikt att arbeta för ökat civilt engagemang och jämställdhet för att minska risken att konflikter bryter ut igen.

Vad är din bakgrund?
Mitt intresse för att bidra till ett bättre och fredligare samhälle började redan på gymnasiet när vi hade ett projekt i mänskliga rättigheter som verkligen satte sina spår. Det intresset har senare motiverat mig att genomföra värnplikt i Försvarsmakten, engagera mig ideellt i Svenska Röda Korset samt ta en kandidatexamen i freds- och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet. Jag har varit medlem i Svenska FN-förbundet i lite mer än ett år nu och den här praktiken känns helt perfekt för den kommer sätta mina kunskaper på prov och även öka mitt framtida engagemang i förbundet.

Vilka förväntningar har du inför din praktik?
Det här är första gången som jag både flyttar och arbetar utomlands under en längre period så jag är väldigt förväntansfull och exalterad. Det ska bli väldigt intressant att se det georgiska FN-förbundets arbete på plats och även observera utvecklingssamarbetet med Svenska FN-förbundet. Självklart ser jag också fram emot att bo i ett helt nytt land, träffa nytt folk och lära mig om en väldigt fascinerande kultur.

 

JIM BENGTSSON

Ålder: 24 år

Bor: Malmö

Vart ska du resa och varför?
Jag ska resa till Armenien och praktisera på Armeniska FN-förbundet (AUNA). Armenien har sedan Sovjetunionens upplösning varit involverat i en konflikt med Azerbaijan, och FN-förbundet här arbetar bland annat med att försöka återbygga förtroende mellan unga armenier och azerer. Jag kommer främst att vara delaktig i AUNAs arbete kring förebyggande av konflikt och förtroendebyggande på kontoret i huvudstaden Yerevan.

Vad är din bakgrund?
Mitt intresse for utvecklings- och säkerhetsfrågor började under gymnasiet då jag började engagera mig i Svenska Röda Korset. Via ett mångårigt engagemang där har intresset vuxit, och jag har sedan också successivt börjat intressera mig mer och mer för FN:s roll i internationella relationer. Jag har tidigare praktiserat och arbetat på den svenska biståndsmyndigheten Sida, där jag bland annat kom i kontakt med FN-organen UNDP och UNICEF, vilket stärkte mitt intresse. Sedan gymnasiet har jag också läst på Lunds universitet och har en kandidatexamen i freds- och konfliktkunskap.

Vilka förväntningar har du inför din praktik?
Förväntningarna inför praktiken är höga, och främst hoppas jag att få lära mig mycket. Armenien är ett väldigt intressant land som jag aldrig haft turen att få besöka tidigare, så bara att få leva och upptäcka det ska bli mycket spännande. Jag är säker på att jag kommer få uppleva en hel del roliga saker, och säkert en del tuffa också under min vistelse. Kopplat till själva praktikupplevelsen hoppas jag kunna bidra till AUNAs arbete med mina tidigare erfarenheter, och att jag ses som en del i teamet. Jag har hittills en väldigt positiv känsla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera