Senaste nytt om Georgien

Visste du att Georgien skrivit på ett avtal med EU i somras som ökar deras ekonomiska och politiska samarbete? Eller att Georgien är den fjärde största bidragsgivaren av soldater till insatsen i Afghanistan? Förmodligen inte, vilket inte är så konstigt då Georgien i allmänhet brukar hamna i medieskugga i svenska och internationella medier.

Innan jag började min praktik på Georgiska FN-förbundet så var min kunskap om landet väldigt liten. Det lilla jag visste var rätt så föråldrad information från inbördeskriget år 2008 då Georgien syntes i rampljuset för ett tag. Sedan blev jag tipsad om en hemsida som heter Civil Georgia, vardagligt kallad Civil.ge, där nyheter om Georgien publiceras dagligen på engelska. Det blev min nya nyhetskälla som jag kollade och fortfarande kollar dagligen för att hålla mig uppdaterad om vad som händer i landet och i dess kringliggande region.

Förstå då min förvåning när jag fick reda på att denna fantastiska hemsida grundades av Georgiska FN-förbundet år 2001 och nu sitter jag här på kontoret med redaktionen för Civil.ge bara något rum bort. Jag passade därför på att intervjua deras chefredaktör Giorgi Sepashvili för att få reda på hur projektet startade och hur hemsidan utvecklats sen dess.

Redaktionen på Civil.ge är ofta de som är först på plats på Georgiska FN-förbundets kontor på morgonen och de som lämnar sist på kvällen. Foto: Mimmi Granat

Redaktionen på Civil.ge är ofta de som är först på plats på Georgiska FN-förbundets kontor på morgonen och de som lämnar sist på kvällen. Foto: Mimmi Granat

Giorgi var med redan från begynnelsen år 2001, när hemsidan skapades som ett svar på vad Giorgi beskriver som ett enormt underskott av rapportering om Georgien för en internationell publik. Sen dess har nyhetskällan förbättrats i takt med internets utveckling och blivit modernare, men har alltid haft samma fokus på att rapportera nyheter med framförallt långsiktig politisk påverkan.

Teamet på Civil.ge var då år 2001 och är fortfarande en ganska liten skala på åtta personer som ser till att hemsidan är uppdaterad med nyheter på engelska, georgiska och ryska. Mångfalden i språk återspeglas i deras breda publik som främst läser från Georgien, Ryssland, USA, Tyskland, England och Frankrike.

Namnet Civil Georgia grundar sig i att man som nyhetskälla har ett ansvar att granska statliga myndigheter och deras verksamhet för att på så sätt vara en viktig kanal och källa för civilsamhället. Denna uppgift har hemsidan gjort med bravur i alla sina år och fastän de idag har många fler konkurrenter med liknande innehåll och struktur så finns fortfarande Civil.ge kvar på toppen.

– Det finns de nyhetskällor som har mycket mer resurser än vad vi har, men vi har ett riktigt gott rykte såväl nationellt som internationellt. Vi är en av de mest citerade och refererade källorna internationellt när man talar om utvecklingen i Georgien, förklarar Giorgi.

Giorgi Sepashvili är chefredaktör på Civil.ge och har en bakgrund som journalist sen 18 år tillbaka. Foto: Mimmi Granat

Giorgi Sepashvili är chefredaktör på Civil.ge och har en bakgrund som journalist sen 18 år tillbaka. Foto: Mimmi Granat

Den finansiering de får idag kommer från ett samarbete mellan EU och UNDP som kallas ”Confidence Building Early Response Mechanism”. Det är ett projekt som vill öka förtroendet inom och mellan samhällen i konflikt och där oberoende medierapportering från källor såsom Civil.ge spelar en viktig roll.

Det goda ryktet som oberoende mediekälla har de arbetat hårt för på Civil.ge genom att vara hårda på källkritik och fokusera på kvalité över kvantitet, vilket underlättas av deras kontaktnät samt egna reportrar och fotografer som kan vara på plats som förstahandskällor.

– Vi har inga fasta scheman för allt beror på utvecklingen i landet. Ibland jobbar vi mer än tolv timmar om dagen, så det är tur att vi alla älskar det vi gör – annars skulle det inte gå.

Jag rekommenderar alla ni läsare här på UNg-bloggen som brinner för fred och utveckling eller har ett allmänt intresse för Georgien, Södra Kaukasus och Östeuropa att besöka Civil.ge, länk finns nedan. Det är mycket som händer i denna region, inte bara kriget i Ukraina, utan flertalet andra konflikter, ett maktspel länder emellan och en utveckling för varje land att finna sin enskilda identitet efter uppbrottet av Sovjetunionen 20 år sedan. Besök deras hemsida!

Mimmi Granat,
Internationell praktikant i Georgien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera