Bråda tider i Armenien – men snart är det jul!

Snart är det jul och våra internationella praktikanter har fullt upp! Här kan du läsa senaste nytt från Jim i Armenien, bland annat om en TV-debatt och FN-rollspel. 

Puh! På FN-förbundets kontor i Armenien hinner en knappt sätta sig ned och pusta i dessa bråda tider. TV-debatt om säkerhet i Södra Kaukasus ska ordnas, ett nationellt FN-rollspel ska arrangeras och samtidigt ska 2015 planeras. Givare och samarbetspartners vill ha rapporter och möten, det ska samtalas, instrueras och diskuteras. December är i sanning en bråd månad i organisationssvängen, men som tur är hägrar semester och nyårsfirande. I Armenien brukar semestern inledas runt den 28 december och avslutas runt den 10 januari. Det nya året firas enligt säkra källor med dunder och brak och klappar utväxlas också i samband med detta istället för vid jul. Därefter följer en vecka av fester, middagar och intensivt socialt umgänge med familj och vänner. Helst ska en hinna hälsa på alla och ingen kan förvägra någon annan att ta del av det som bjuds vid det egna köksbordet. Sedan firas slutligen jul den 6 januari.

Förväntan 1
Förväntansfulla deltagare väntar på att bli tilldelade sina respektive länder

Nåja, innan dess ska vi hinna med Armeniska FN-förbundets årliga nationella FN-rollspel till vilket vi bjudit in unga inte bara från huvudstaden, men också från övriga regioner i landet. FN-rollspel är oerhört populärt i landet och ses som en viktig del i lärandet, inte minst för unga som studerar internationella relationer, statskunskap eller juridik. Att för en stund få träna på hur det är att representera ett helt lands intressen är en nyttig utmaning. Således är också majoriteten av ansökningarna från unga universitetsstuderande som är sugna på att tillämpa sina kunskaper i ett verklighetsnära format. Bland övriga ansökningar hittar vi främst unga som brinner för mänskliga rättigheter generellt som redan engagerar sig på något sätt i sina hemstäder. Vissa har kämpat för att förbättra politikers syn på återvinning och klimatpåverkan medan andra har kämpat för jämställdhet. Det som förenar alla, universitetsstuderande eller ej, är ett brinnande engagemang och en outsinlig vetgirighet.

I fredags hade vi en heldagsutbildning för dem hundra lyckligt lottade som blivit utvalda till att delta. Temat för FN-rollspelet som infaller 20 december är delat i två spår. Dessa är fred och säkerhet i FN:s nya utvecklingsmål efter 2015 samt FN:s nya initiativ ”Sustainability for all” där fokus är klimatpåverkan och energisäkerhet. Under utbildningsdagen fick deltagarna ta del av föreläsningar som på olika sätt relaterade till dessa ämnen. Dessutom gavs en workshop på temat offentligt talande och förhandlingsmetoder, något som säkert kan komma till användning för deltagarna när det väl är dags.

Davit och Amalya 1Jims kollegor Davit och Amalya berättar för två deltagare vilka länder de ska representera

I slutet av dagen tilldelades alla deltagare sina respektive länder. Detta gjordes under högtidliga former och ackompanjerades av högljudda applåder och tjut av glädje eller förskräckelse. Extra spännande var det så klart när t.ex.Azerbajdzjan, Ryssland eller Georgien skulle delas ut, länder som alla har mer eller mindre speciella relationer med Armenien. Deltagarna var rörande överens om att tuffast skulle utmaningen bli för den som fick Azerbajdzjan, ett av Armeniens grannländer. Länderna har varit motparter i en blodig konflikt sedan Sovjetunionens upplösning och än idag är relationen länderna emellan mycket dålig. Som tur är har alla deltagare i FN-rollspelet lovat att diskussionerna ska hållas på en snällare nivå än den verkligheten här i Södra Kaukasus emellanåt bjuder på.

På tal om något helt annat var Mimmi som är Svenska FN-förbundets praktikant i Georgien på besök. Vi åkte då till Geghard som är ett gammalt kloster här i landet. Fantastiskt var det. Det är en av Armeniens många fördelar, alla vackra platser att besöka.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera