Ban Ki-Moons besök i Stockholm

Ban Ki-moon är inne på sitt tionde och sista år som FN:s generalsekreterare. Onsdagen den 30 mars besökte han Sverige och föreläste bland annat på Stadshuset i Stockholm.

A UN flag is flown at the City Hall where the Secretary-General delivers his Remarks at the Dag Hammarskjšld Lecture. UN PhotoEskinder Debebe.

FN-flaggan utanför Stadshuset i Stockholm dagen till ära. UN Photo: Eskinder Debebe.

I snart 10 år har Ban Ki-moon tjänstgjort som FN:s generalsekreterare och haft den viktiga uppgiften att leda Världssamfundet och stärka FN:s tre pelare: säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Han lämnar sin post vid årsskiftet och gör detta med nyligen genomdrivna historiska avtal såsom Agenda 2030 och Klimatavtalet i Paris.

Secretary-General Ban Ki-moon delivers his Remarks at the Dag Hammarskjšld Lecture.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. UN Photo: Eskinder Debebe.

Den 30 mars besökte han Sverige och talade inför en entusiastisk publik på Stadshuset i Stockholm. Arrangemanget var ett samarbete mellan Dag Hammarskjöld Foundation och Uppsala Universitet. Över 50 unga medlemmar från Svenska FN-förbundet fick genom oss möjlighet att deltaga på föreläsningen. Även representanter från bl a till FN-förbundet anslutna riksorganisationer och FN-föreningar deltog i ett stort antal.

Secretary-General Ban Ki-moon delivers his Remarks at the Dag Hammarskjšld Lecture.

I publiken satt minst 50 unga medlemmar från Svenska FN-förbundet. UN Photo: Eskinder Debebe.

Generalsekreteraren inledde sitt tal med ”Kära vänner, godkväll” på svenska vilket charmerade många. Ban Ki-Moon hyllade i sitt tal Sverige, Dag Hammarskjöld och även kronprinsessan Victoria som är en av 16 ambassadörer för de globala målen för hållbar utveckling.

Blå Hallen i Stockholms Stadshus. UN Photo: Eskinder Debebe.

Blå Hallen i Stockholms Stadshus. UN Photo: Eskinder Debebe.

Det var en mycket fin och inspirerande kväll. Extra roligt var att så många av Svenska FN-förbundets ungdomsmedlemmar från hela landet var på plats!

Klicka här för att läsa Ban Ki-Moons tal. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera