Gästinlägg: En vanlig dag i Tbilisi

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Jennie Ekborg skriver sitt andra inlägg från Georgien – häng med!

Sedan jag kom till Georgien har jag tagit för vana att skriva ner vad det är jag pysslar med om dagarna. Jag insåg snabbt att eftersom det hela tiden händer så mycket här är detta det enda sättet att komma ihåg allt. Baserat på mina anteckningar kommer här en sammanfattning av hur en vanlig dag på UNAG:s kontor kan se ut.

Normalt sett tar jag tunnelbanan till kontoret. Tunnelbanan byggdes under sovjettiden på 60-talet och även om den har renoverats sedan dess gäller det fortfarande att hålla i sig när man åker rulltrappa (de är både längre och går snabbare här än i Sverige). Väl framme på kontoret brukar jag börja med att ögna igenom nyhetssajten www.civil.ge och se om där finns några nya intressanta artiklar. Civil.ge är ett av UNAG:s projekt och fokuserar på det politiska läget i Georgien. Flera av mina kontinuerliga arbetsuppgifter är researchbaserade, så efter att ha läst civil.ge ägnar jag mig ofta åt att exempelvis se vad det finns för utbildnings- och praktikmöjligheter för unga georgier såväl i Georgien som utomlands.

jennie1

Tunnelbanestationen Avlabari, nära gamla Tbilisi

Vi sitter sex personer i mitt arbetsrum och med flexibla arbetstider är jag ofta den första på plats vid elvatiden. Vid lunch brukar dock de flesta ha kommit, och ofta blir det till denna måltid; den ostfyllda brödrätten khachapuri (tänk calzone – fast bättre!). Ibland gör intressanta diskussioner med kolleger att lunchen drar ut på tiden en aning. På sistone har ett hett samtalsämne varit regeringens samtal med det ryska företaget Gazprom om import av gas. De politiska relationerna mellan Ryssland och Georgien är redan ansträngda och det finns människor som oroar sig för hur ett gasavtal skulle påverka den politiska balansen i regionen.  

Efter lunch brukar jag ha tillfälle att träffa min praktikhandledare och kan då få uppgifter som jag kan utföra under eftermiddagen. Det kan vara dokument som behöver översättas från svenska till engelska, skrivande av sammanfattningar av beslutsunderlag och olika typer av rapporter m.m. Mellan sex och åtta på kvällen rör jag mig hemåt, beroende på när jag kommer till kontoret på förmiddagarna. Två dagar i veckan tar jag lektioner i georgiska på kvällstid. Som språk har georgiskan få likheter med svenskan, då det varken är ett indo-europeiskt språk eller använder det latinska alfabetet. När lektionerna är över är jag alltid väldigt trött efter att i över en timme ha kämpat med nära omöjliga ljud och ord! Om jag inte har georgiskalektion avslutas dagen inte sällan med teater och Tbilisi är känt för sitt utbud; här finns utöver vanlig teater även marionett-, finger-, rörelse- och skuggteater. Mitt mål är att innan min praktikperiod är över ha besökt minst en föreställning av varje!

jennie2

Fingerteatern “Play at Table” på Marjanishviliteatern

– Jennie Ekborg, Praktikant i Georgien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera