Förenta Nationerna fyller 70 år!

Idag för exakt 70 år sedan bildades de Förenta Nationerna. Den 24 oktober 1945 trädde FN stadgan i kraft och på den tiden hade FN 51 medlemsländer, idag har antalet länder ökat till 193. Både utmaningarna och möjligheterna som FN står inför idag skiljer sig mycket från vad man stod inför vid dess början. Världen utvecklas hela tiden och under dessa 70 verksamma år är det mycket som förändrats till det bättre samtidigt som vi idag står inför stora utmaningar där det finns mycket kvar att göra. I en tid som denna behöver världens länder mer än någonsin kommunicera och samarbeta effektivt och FN möjliggör detta på ett alldeles unikt sätt.

FN-dagen har firats ordentligt överallt i världen och inte minst i Varberg genom det Internationella Fredsforumet som ägt rum de senaste dagarna där jag befinner mig just nu tillsammans med Jens Petersson, vice generalsekreterare för Svenska FN-förbundet, Linda Divkovic, handläggare för fred och säkerhetsfrågor samt 6 duktiga ungdomsrepresentanter från hela Sverige. Sedan igår har det bjudits på många intressanta seminarier och föreläsningar med Fred som huvudtema. Igår fick vi äran att lyssna på invigningstal av Leymah Gbowee, nobelpristagare 2011, som delade med sig av egna erfarenheter som fredsaktivist, medborgarrättskämpe och feminist.

Idag höll Svenska FN-förbundet tillsammans med Varbergs FN-förening i en festlig sammankomst för att fira FN:s 70 år. Kvällen bjöd på vackra uppträdanden samt inspirerande tal av bland annat Carolina Klüft, goodwill-ambassadör, som uppmuntrade oss alla att se på det positiva som faktiskt görs varje dag för att främja utveckling, mänskliga rättigheter och fred. För att få en inblick i framtiden fick ungdomsrepresentanterna hålla tal om deras förhoppningar på FN och framtiden som gav många i publiken gåshud.

”FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet” är ett känt citat av Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare 1953-1961, som en dag som denna kan uppmärksammas ännu en gång. Det må finnas mycket att förbättra med de Förenta Nationerna men samtidigt är behovet av FN och globalt samarbete större än någonsin. Och så länge det finns hopp och önskan om en bättre värld har vi alla möjligheten att tillsammans ta oss dit!

Grattis alla oss på FN:s 70:års dag!

Leymah Gbowee håller invigningstal för Varbergs Fredsforum!

Leymah Gbowee håller invigningstal för Varbergs Fredsforum!

Carolina Klüft inspirerar med sitt tal!

Carolina Klüft inspirerar med sitt tal!

Olle (Jönköping), Isabelle (Malmö), Hanna (Umeå), Isatou (Trelleborg), Thea (Växjö) samt Mahabat (Upplands Väsby) håller enastående tal om FN och framtiden!

Olle (Jönköping), Isabelle (Malmö), Hanna (Umeå), Isatou (Trelleborg), Thea (Växjö) samt Mahabat (Upplands Väsby) håller enastående tal om FN och framtiden!

– Marcia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera