Från Uppsala till Dar es Salaam

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Marcus Hjalmarsson skriver sitt första inlägg från Tanzania – häng med!

marcus bild 1

Vid UNA Tanzanias Community Resource Centre

Tiden har sprungit iväg snabbt och det är nu ett tag sedan jag lämnade Uppsala, Sverige för Dar es Salaam, Tanzania. Jag har kommit in i livet här och gillar det även om det är annorlunda. Den största utmaningen just nu men också den roligaste är att komma in i språket. Även om engelska är sett som ett officiellt språk i Tanzania, är det inte många som pratar det. Swahili är det språk som är mest utbrett, och det som man har mest nytta av. Jag tar nu språklektioner några timmar per dag för att komma in i det, och det känns som jag för varje dag faktiskt lär mig mer och mer.

Elektricitet är något vi hemma tar alldeles för givet. Här i Dar es Salaam är det energibesparningar vissa dagar i vissa områden. Hushåll är då utan ström från det vanliga nätet och får använda sig av generatorer eller liknande om de behöver elektricitet.  I vissa områden är det vanligare än i andra. I området där jag bor är det besparningar ganska ofta. Som tur är det nästan bara dagtid, vilket verkligen räddar kvällsarbetet. Om man är medveten om det så är det inga problem. Det gäller bara att förbereda sig lite mera, och kolla så att man har laddat batterierna en extra gång.

marcus bild 2

Min gata i Dar es Salaam

Mitt arbete har hittills varit baserat på att förbereda arbetet kring det projekt som jag ska arbeta med och det har jag kunnat göra både från kontoret då jag har behövt bolla lite idéer med andra, eller självständigt hemifrån. Det projekt som jag ska arbeta med är ett planerat projekt om hållbara samhällen på Pemba, en ö som ligger norr om den ö vi kallar Zanzibar (egentligent Unguja) med fokus på rättigheter, lantbruk och klimatförändrings adaptioner. Mitt arbete kommer gå ut på att tillsammans med representanter från en organisation på Pemba göra en kontextanalys av projektområdet. Detta för att se de största utmaningarna och förutsättningarna när ett förslag till projektansökan ska tas fram.

Det stora samtalsämnet i Tanzania för tillfälletär det uppkommande presidentvalet; om hur jämt det är mellan de två kandidaterna. Sittande president, Jakaya Kikwete, kan inte väljas om en tredje gång och därför har det styrande partiet utsett den nuvarande arbetsminister John Magufuli, till dess kandidat. Fyra oppositionspartier har bildat en allians, UKAWA,och utsett Edward Lowassa som dess kandidat. Det är tippat att valet kommer bli väldigt jämnt och det ska bli väldigt intressant att följa det nu den uppkommande månaden inför den 25:e oktober. Mer information och uppdateringar om valupptakten kommer!

– Marcus Hjalmarsson, internationell praktikant i Tanzania

Marcus och de andra praktikanterna dokumenterar sina upplevelser under #UNgochGlobal på Instagram, titta gärna upp det!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera