Gästinlägg: Att bo i Armenien

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Sara Larsson skriver sitt tredje inlägg från Armenien – häng med!

Nu har mer än halva min praktikperiod gått. De första intrycken har intagits, den första perioden av acklimatisering är förbi och nu är jag ganska bekväm med min vardag här i Jerevan. Det har skett några kulturkrockar, men efter att förvirringen lagt sig är det väldigt intressant att se hur våra samhällen kan te sig lika men ändå i vissa fall vara så olika.

Som student i internationella relationer och konfliktstudier tycker jag det är väldigt spännande att leva i ett samhälle vars geopolitiska situation i flera aspekter är en total motsats till den svenska situationen. Armeniens blodiga historia och känsliga nutida geopolitiska läge genomsyrar såklart den armeniska attityden till omvärlden. Jag har passat på att gå på en del öppna föreläsningar på universiteten och det är väldigt utvecklande för mig att uppleva ett nytt perspektiv i ämnen som nationalism, diplomati och krig.

Bild 1 Utsikt Cascade

Min favoritplats i Jerevan, Cascade Hills, bjuder på denna utsikt

Jerevan är en miljonstad men på grund av det lugna tempot och homogeniteten bland invånarna får jag ändå känslan av att det är en mycket mindre stad. Denna homogenitet är en ny upplevelse för mig efter att ha bott i London i fem år och det ger hela staden (och landet) en specifik armenisk identitet. Armenierna är ett ganska nyfiket men vänligt folk och den enda gången jag ser dem arga är bakom ratten.

Det har visat sig vara ganska lätt att anpassa sina egna rutiner till den armeniska kulturen, och en vanlig dag i mitt liv här är ganska lik en dag i Sverige. Den dagen AUNA tillsammans med Svenska FN-förbundets internationella programhandläggare, Gorka Fagilde, skulle besöka en av AUNA:s projekt i staden Gyumri, var dock inte en vanlig dag. Det var min första resa med AUNA ut i landet och jag var mycket ivrig att komma iväg. Resan i minibussen gick genom Armeniens vackra landskap av rullande berg och dalar vilket är en upplevelse i sig. Det första stoppet var ett konstprojekt av AUNA:s initiativtagare i Gyumri, där de målat av olika situationer i det armeniska samhället för att få till en diskussion bland befolkningen om hur de bäst löser problemen i samhället. Min favoritmålning var den som skildrade den hetsiga armeniska trafiken.

Bild 2 Trafiken

Hetsig trafik!

Ett senare stopp på resan var ett besök i den lilla byn Torosgugh. När vi kom dit fick vi prov på den armeniska gästfriheten och blev mottagna av två mycket duktiga barn som höll i en armenisk flagga och den traditionella välkomstgesten: en brödkaka som gästen ska bryta, doppa i salt, och äta. Det var väldigt gott!

Bild 3 brod

Gorka och Sara äter välkomstbrödet

Det är väldigt spännande att bo i Armenien och jag kommer att ta med mig många fina minnen härifrån. Naturen och landskapet är nog min favoritaspekt av landet och jag försöker att fånga lite av skönheten på Instagram (@shmlarsson) under #UNgOchGlobal! In och kolla!

– Sara Larsson, praktikant i Armenien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera