Gästinlägg: Jennies första dagar i Georgien!

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Jennie Ekborg skriver sitt första inlägg från Georgien – häng med!

Vardzia

Den 900 år gamla klippstaden Vardzia besöktes i samband med mötet med samarbetsorganisationen i Akhaltsikhe

Det första jag möttes av när jag landade på flygplatsen i Tbilisi var en skylt på engelska som välkomnade mig till Georgien, ”ett EU-associerat land”, och EU-flaggor är ett återkommande inslag på huvudstadens gator. Samtidigt är Georgien både kulturellt och geografiskt en knytpunkt med historiska influenser inte bara från Europa, utan även från Centralasien, Mellanöstern och Sovjettiden. Dessa influenser kommer till uttryck i bland annat arkitektur, mat och musik. Min första vecka i landet gick till stor del ut på att smälta alla dessa intryck och på så sätt få en känsla för vad den georgiska nationella identiteten innefattar.

FN-förbundet i Georgien har inom ramen för det program jag är här med fyra partnerorganisationer utei landet som arbetar med olika rättighetsbaserade frågor, och vecka två bjöd på en fältresa med besök till dessa organisationer. Trots att Georgien är så pass litet att det går att åka bil överallt är det viktigt att vara medveten om att de kulturella och materiella förhållandena utanför Tbilisi skiljer sig från de förutsättningar som finns i huvudstaden och att detta påverkar partnerorganisationernas arbete. Exempelvis arbetar partnern i Gori (som ligger nära Sydossetien) mycket med internflyktingar, medan organisationen i Dmanisi fokuserar på integrationsarbete, eftersom denna stad ligger i en region med stora minoritetsbefolkningar.

Jag är nu tillbaka i Tbilisi och arbetet framöver består främst i att skriva mötesrapporter och att göra fallstudier med profiler av partnerorganisationerna och deltagare i deras projekt. Utanför kontoret ser jag fram emot att börja studera georgiska (engelska är fortfarande inte ett utbrett andra- eller tredjespråk här) samt att utforska de kulturevenemang staden har att erbjuda – veckan som kommer är det både teater- och ostfestival i Tbilisi och vinprovningsmöjligheterna är många (visste ni att Georgien är en av världens äldsta vintillverkare med över 6000 års erfarenhet?). Vi hörs snart igen!

Tbilisi

Utsikt från Narikala Fortress i Tbilisi

– Jennie Ekborg, internationell praktikant i Georgien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera