Gästinlägg: Praktik i Sydafrika

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Karin Alexandersson skriver sitt tredje inlägg från Sydafrika – häng med!

karin4

Taffelberget i FN-blått!

2015 verkar vara ett händelsernas år för de Förenta Nationerna. Till exempel ska millenniemålen utfasas och de nya globala målen för hållbar utveckling ta vid. Men visste ni att FN också har 70-årsjubileum i år? Under FN-dagen den 24 oktober firades detta stort.

Firandet spred sig världen över i form av ett maffigt event där över 200 kända byggnader, historiska monument, broar och så vidare lystes upp i den symboliska färgen FN-blå. Nästan 60 länder deltog! Operahuset i Australien, pyramiderna i Egypten, Petra i Jordanien och Globen i Sverige lystes upp. Här i Sydafrika lystes Nelson Mandelas bro upp i Johannesburg och Taffelberget i Kapstaden. Fantastiska bilder spreds på internet under hashtag #UNBlue och #UN70.

karin2

Ungdomar från Fieldband förbereder sig inför sin spelning i Company Gardens, Kapstaden.

Under min tid på UNASA har jag fått erfara ett ganska annorlunda sätt att arbeta jämfört med i Sverige. Här vill de se ”action” och saker händer på otroligt kort tid. FN-dagen var ett sådant event. Vi hade arrangerat musik, talare och mat i en av stadens parker med utsikt över Taffelberget i bakgrunden. Liksom många andra tal jag lyssnat till, handlade det mycket om förväntningarna på de nya globala målen för hållbar utveckling och på hur politikerna borde söka stöd bland de unga i samhället för att kunna skapa störst effekt. Det talades också varmt om FN:s insatser och om hur det upplysta berget skulle symbolisera vårt stöd för FN:s principer.

karin1

Fiona Baer, UNASA volontär från Tyskland, tillsammans med Karin Alexandersson som rapporterar under eventet.

Som praktikant vid UNASA har mitt uppdrag vid de olika event som skett under min tid här varit att rapportera. Jag har därför varit den som stått längst fram i folkmassan och noterat det som sagts. Jag har ställt frågor till deltagarna och gästerna för att ta reda på hur de uppfattar aktiviteterna. Dessutom har jag skött uppdateringarna av Facebook och Twitter. Många gånger har det varit svårt att snappa upp och hinna skriva ner allt som sägs, särskilt när det är på engelska med svår dialekt, men det har också hjälpt mig att få bättre insikt i organisationen och för hur arbetet sker mer praktiskt. Dessutom har det gett mig tillfälle att prata med olika personer som kommer härifrån, vilket har varit väldigt givande och roligt.

Vilken utsikt!

Vilken utsikt!

Tyvärr hade vi lite otur med vädret, vilket är ganska typiskt för Kapstaden. Hela dagen var vädret fantastiskt soligt och varmt, men plötsligt hängde tunga moln över berget. Väderskiftningarna kan vara otroligt lokala här. Dessutom tävlade Sydafrika i en rugbymatch samtidigt som vi hade vårt event. Rugbyn verkar vara det som förenar folk över gränser och grupperingar i Sydafrika allra mest, vilket innebar att vi hade lite svårt att locka till oss gäster. Som tur är finns det trogna universitetsmedlemmar som alltid vill delta vid våra event och vi lyckades till slut få några väldigt vackra bilder av Taffelberget i FN-blått.

– Karin Alexandersson, praktikant i Sydafrika

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera