Gästinlägg: Turism och hållbar utveckling

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Marcus Hjalmarsson skriver sitt andra inlägg från Tanzania – häng med!

För ett tag sedan var jag iväg på en konferens som arrangerades av Youth of United Nations Association, YUNA, med anledning av uppmärksammandet av Världsturismdagen 2015 på Zanzibar. När jag först blev inbjuden att delta tänkte jag att turism är ett område som ligger ganska långt ifrån det jag gör annars och jag visste inte riktigt vad jag kunde bidra med, men efter att ha läst om United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) fokus på hållbarhet och de nya målen för hållbar utveckling, så tackade jag självklart JA.

marcus2

Marcus och Judica framme på Zanzibar. Judica arbetar som Regional Game Officer och Regional Tourism Coordinator i Mbeya i sydvästra Tanzania.

Turism är en dynamisk ekonomisk sektor och kan utgöra ett viktigt bidrag till de nya globala målen i form av jobbskapande, inhemsk produktion och bevarande av kultur och naturresurser. Slagordet för årets firande av Världsturismdagen var ”1 billion tourists, 1 billion opportunities”. Det är nu ungefär 1 miljard turister i världen årligen, vilket i sin tur ger upphov till alla sorters möjligheter. Sektorn har en stadig tillväxt och det är beräknat att antalet ska vara uppe i 1,8 miljarder år 2030 och då också 1,8 miljarder arbetsmöjligheter. Att turism är jobbskapande ses som väldigt positivt i Tanzania, då det kan bidra till att minska fattigdom. Dock sägs det att mycket av de intäkter som skulle kunna komma från turism i Tanzania idag, istället går ut ur landet på grund av att utländska företag är aktiva i sektorn. Så även om turismen skapar en jobbmarknad, bidrar det inte lika mycket till landets ekonomi som det skulle kunna göra.

Konferensen varade en helg och innehöll både presentationer, tal och studiebesök. Några dagar innan vi skulle ta båten till Zanzibar fick jag förfrågan om jag kunde hålla en presentation under konferensen om de globala målen för hållbar utveckling och bakgrunden till den nya globala utvecklingsagendan. Det var roligt att få äran, så jag tackade såklart JA. Deltagarna på konferensen var mestadels ungdomar från motsvarande gymnasium och universitet, men också myndighetspersoner och företag inom turismbranschen. De menade alla på att turismen betyder väldigt mycket för Tanzanias utveckling och konsensus från konferensen var att den behövs och borde utökas.

marcus

Marcus under första kvällens cermoni

Jag vill avsluta för denna gång med detta; när jag läste på om UNWTO och dess medlemsländer kom det till min klarhet att Sverige inte är ett av dem. Även om Sverige inte är beroende av turism som andra länder, så är det en stor global sektor som andra människor är beroende av. Som belyst tidigare, så driver den utvecklingen framåt i vissa länder och då tycker i alla fall jag att det finns argument att vara med och påverka.

– Marcus Hjalmarsson, praktikant Tanzania

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera