Gästinlägg: Uppdatering från ett hett Armenien!

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. Under hösten kommer de dela med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Sara Larsson skriver ett första inlägg om Armenien – häng med! Sara och de andra praktikanterna dokumenterar sina upplevelser under #UNgochGlobal pa Instagram, kolla gärna in d

Två veckor har gått sedan jag anlände till Armenien, och den första tiden har mestadels handlat om att vänja sig vid värmen! Till skillnad från i Sverige kan armenierna njuta av en varm sommar med temperaturer som når 40 grader på eftermiddagarna. 40 grader är ovanligt varmt i Yerevan och kontoret har till och med varit stängt i veckan, för det har inte ansetts vara någon idé att ta sig in till jobbet i hettan när man kan jobba hemifrån där det är svalare. Det är fortfarande semestertider och det mesta av arbetet handlar just nu om förberedelser för höstens projekt.

En av höstens stora händelser för AUNA är genomförandet av en studie om den kurdiska minoriteten i den armeniska regionen Aragatsotn, som kommer att starta i slutet av augusti. Naira Baghdasaryan svarar nedan på några frågor om studien.

Sara - Foto UNg-blogg 1

Praktikanten Sara och hennes handledare Naira

 Hur kommer det sig att ni genomför en studie om den kurdiska minoriteten i Aragatsotn?
AUNA blev kontaktade av Kurdistan Committee, en organisation som hanterar kurdiska frågor i Armenien. De informerade om att de kurdiska invånarna i byarna i Aragatsotn är mer isolerade än andra kurder i Armenien. Vi tittade på våra registreringslistor för de projekt vi genomför i Aragatsotn och märkte att kurder inte fanns representerade bland våra deltagare. Vi genomförde då en litteraturöversikt och märkte att det saknas forskning om kurders situation i Armenien.

Efter att ha fått denna information beslutade AUNA att skapa ett projekt för att förbättra kurdernas situation, men insåg att det krävdes en bättre bild av situationen för att kunna planera ett ansvarsfullt och hållbart projekt. Därför beslöt vi oss för att genomföra en större studie om detta. Minoritetsstudier är en viktig fråga i Armenien då det saknas forskning om frågan i allmänhet, och det är en aktuell fråga i Eastern Partnership Forum i och med skapandet av Minority Network. Vi samarbetar med Svenska FN-förbundet och Forum Syd i genomförandet av studien.

Vad kommer denna studie innehålla?
Det kommer att vara en behovsbedömning av den kurdiska minoriteten i regionen Aragatsotn. Vi kommer att genomföra intervjuer med invånare av det kurdiska samhället i Aragatsotn, organisationer i Armenien som specialiserar sig på minoritetsbefolkningar, och den armeniska befolkningen i området. Genom vår metodik hoppas vi få fram en övergripande bild av kurdernas behov av, och viljan av, att integreras i det regionala samhället.

Vad kommer denna studie att leda till?
När resultaten av studien framkallas i november kommer vi att ha en forskningsbas om kurdernas situation i Aragatsotn och har således underlag för att kunna utforma ett projekt med syfte att förbättra situationen. Vi tycker detta är väldigt viktigt och är väldigt taggade på att få komma igång med arbetet!

– Sara Larsson, Armenien

Sara och de andra praktikanterna dokumenterar sina upplevelser under #UNgochGlobal på Instagram, titta gärna upp det!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

2 reaktion på “Gästinlägg: Uppdatering från ett hett Armenien!

 1. Hej Sara!
  Jag kommer i helgen att åka ner till Jerevan för att på måndag påbörja min praktik på UNICEF under fyra månader. Vore fantastiskt att få kontakt med dig och höra kring dina erfarenheter i ditt arbete i Jerevan. Hör gärna av dig till sandra.trygg@student.gu.se.

  Med vänlig hälsning,
  Sandra Trygg

  • Hej Sandra!

   Vad spännande! Skickar vidare detta till Sara så att hon kan ta kontakt med dig via mejl.

   Lycka till på praktiken!

   Marcia

Kommentera