Göteborgs FN-förening i New York!

Göteborgs FN-förenings ungdomssektion deltog i våras i världens största FN-rollspel, National Model United Nations, och ger oss sina intryck från detta. Vill du själv vara med i ett FN-rollspel så kan jag tipsa om att läsa mer om  NordicMUN som kommer att gå av stapeln i Köpenhamn mellan den 27-29 oktober 2015. Sista dagen för att anmäla sig är den 22 september! 

Fredag den 20 mars 2015 åkte Göteborgs FN-förenings ungdomssektion till New York. I New York deltog vi i världens största FN-rollspel, National Model United Nations (NMUN). Projektet-NMUN pågick i mer än ett år och det var, så vitt jag vet, det största projektet ungdomssektionen i Göteborg någonsin gjort. Vistelsen i New York varade i tio dagar och rollspelet i sig endast i fem så det var framförallt förberedelser inför resan som tog tid. Vi skulle lära oss om så mycket som möjligt om vårt tilldelade land (Armenien), vi skulle lära oss om våra respektive områden (kärnvapen, nedrustning, miljö, genus m.m.) och vi skulle lära oss alla rollspelets regler. Det var lättare sagt än gjort eftersom alla som deltog pluggade eller jobbade heltid. Vi skulle utöver detta finansiera hela projektet. Vi hade som vision att samla in pengar till alla kostnader, från deltagaravgift till boende och flyg, men vi insåg ganska snart att det var ett oerhört ambitiöst mål. Från sommaren 2014 tills dagen vi åkte kämpade vi med finansieringen. Vi sökte stipendium och fick inga, vi stod på loppis och sålde inget. Det gick så dåligt att vi var nära på att lägga ner hela projektet vid jul, men bara någon vecka innan vi skulle åka började stipendieansökningar bli godkänna och vi lyckades tillslut och i sista sekund få ihop en god slant.

New York - Göteborgs Fn-förening bild

Vi åkte alltså till New York och upplevelsen kan sammanfattas med de två orden fantastiskt och förfärligt. Aldrig hade vi känt oss så små och obetydliga. Här satt 6 000 av världens topp-studenter och så vi. Språket var avancerat och reglerna krångliga, men det tog bara en dag eller så innan vi insåg att när vi hade åkt dit för att lära hade andra åkt dit för att vinna och det var en mentalitet vi inte kunde sympatisera med. Aldrig hade vi heller känt oss så priviligierade och duktiga. Inte nog med att det gick ganska bra med tanke på hur lite vi förstod,men vi lyckades även åstadkomma en del utanför rollspelet. Vi gick på studiebesök hos bland annat den svenska delegationens kontor, World Federation United Nations Associations (WFUNA) huvudkontor och FN-skrapan. Vi fick dessutom lyssna på generalsekreterare Ban Ki-Moons tal under rollspelets avslutningsceremoni där han bland annat påpekade idiotin i att ha en plan B, vi har ju ingen planet B.

bild 3

Tio dagar senare kom vi hem från New York. Vi hade lärt oss hur det är att vara diplomat, dess bördor och dess guldkorn. Vi hade lärt oss att samarbeta, inte bara med varandra, utan med folk från hela världen. Vi hade lärt oss hur svårt det är att förutsäga hur ett projekt skall sluta och hur jobbigt det är att genomföra, men vi hade också lärt oss att det är alltid värt det. Trots alla motgångar och besvikelser var NMUN-projektet något av det roligaste och mest lärorika vi någonsin gjort och ingen av oss ångrar att vi deltog, vi är tacksamma att vi orkade hålla ut hela vägen. Nu planerar vi vårt nästa projekt och en resa till vårt nästa rollspel någonstans i världen.

Göteborgs FN-förening

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera