Informatör: Cecilia Nelson

FN-förbundet har utbildat 24 unga medlemmar till informatörer. Dessa engagerade medlemmar har ett hedersuppdrag att under ett läsår informera och engagera andra för FN:s utvecklingsarbete och FN-förbundets projekt Flicka och Skolmat. Nedan får ni ett gästinlägg skriven av Cecilia Nelson som berättar om denna viktiga uppdrag!

UN Photo/Cia Pak

UN Photo/Cia Pak

För en vecka sedan antog världens främsta beslutsfattare 17 mål som ska leda världen framåt de kommande 15 åren. ”Det här är folkets agenda, en handlingsplan för att avsluta fattigdomen i alla dess dimensioner överallt, och som inte lämnar någon på efterkälken. Den syftar till att säkerställa fred och välstånd och skapa partnerskap med människor och planet i centrum”, förklarar FN:s Generalsekreterare Ban Ki-moon. I och med att vi får nya utvecklingsmål så har FN-förbundet utbildat mig och ett tjugotal andra unga eldsjälar till informatörer. Vårt uppdrag är att sprida kunskap om de nya målen. För min del är svaret på varför jag sökt mig till uppdraget enkelt:

”We the peoples of the United Nations”. Så börjar FN-stadgan och talar om principen bakom organisationen. Tanken är att FN representerar världens folk. De nya målen ska vara folkets mål. Problemet är att många i Sverige idag varken känner till att vi har globala utvecklingsmål eller hur vi kan påverka dem. Det är dels ett demokratiskt problem då kan fråga sig om målen verkligen speglar vad människor vill men det är också ett hinder för att målen ska uppnås. Vi behöver allas engagemang. Ju fler vi är som samarbetar desto större är chansen att vi når våra mål om en hållbar utveckling och en mer mänsklig värld.

Därför ansökte jag om att få bli informatör för de nya utvecklingsmålen. Jag vill sprida kunskap om målen och engagera fler i FN-förbundets arbete för en global hållbar utveckling. Olof Palme citerade i en intervju Joe Hill och sa: ”Sörj inte, organisera er.” Informatörsuppdraget bidrar till det.

Min vision är att alla som vill ska ha tillgång till en FN-informatör. Till våren hoppas jag därför kunna starta ett pilotprojekt och hålla interaktiva webbinarier med utvecklingsmålen som tema. Skriv gärna i kommentarsfältet om du är intresserad av att lära dig mer om de nya utvecklingsmålen! Jag hoppas nå ut till många och att det ska leda till många intressanta diskussioner.

Informatörsuppdraget är viktigt, ett hedersuppdrag. Det ska bli roligt för oss informatörer att ta oss an detta och jag vill varmt tacka alla som varit med och bidragit till utbildningen. Jag hoppas att alla som vill engagera sig söker till nästa omgång!

Så ladda inför 15 härliga år för nu kör vi!

Foto: Cecilia Nelson

Foto: Cecilia Nelson

– Cecilia Nelson, informatör för Svenska FN-förbundet

Läs mer om informatörsuppdraget här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera