Informatör: Niklas Lundh

FN-förbundet har utbildat 24 unga medlemmar till informatörer. Dessa engagerade medlemmar har ett hedersuppdrag att under ett läsår informera och engagera andra för FN:s utvecklingsarbete och FN-förbundets projekt Flicka och Skolmat. Nedan får ni ett gästinlägg skriven av Niklas Lundh om varför han engagerar sig i Flicka kampanjen. 

Niklas Lundh foto ny (2)

För ett år sedan fick jag hedersuppdraget att bli millenniemålsambassadör för Svenska FN–förbundet. Det var ett givande, utvecklande och roligt år med massa skojsigheter och lärdomar. Vad jag dock saknade var att det var så få killar som engagerade sig, speciellt gällande kvinnor/flickors rättigheter. Enligt UN Women är bristande jämställdhet en av de mest ihållande kränkningarna i mänsklighetens historia. Trots stora framsteg i jämställdhetsarbetet mellan könen är ojämlikheten mellan kvinnor/flickor och män/pojkar fortsatt omfattande. De som drabbas hårdast av ojämställdheten i världen är flickor, vilket även följer med i äldre åldrar. Detta måste stoppas!

Barnäktenskap, kvinnlig könsstympning, selektiv abort, och trafficking är exempel flickor världen över utsätts för. Det finns luckor i statistiken gällande hur många flickor som inte föds på grund utav selektiv abort. Bristande tillgång till utbildning och sanitet bland flickor är andra faktorer som uppstår som konsekvenser av det ovannämnda. De ovannämnda sakerna leder även till att flickor dör alldeles för tidigt. Forskning från ett flertal FN-organ och även svensk forskning visar att krafttag mot kränkningar och diskriminering av flickor/kvinnor världen över inte bara gynnar den utsatte, utan även alla runt hen. Alla samhällen gynnas socialt, politiskt och ekonomiskt från jämställdhet i vår vardag. Jämställdhet frigör inte bara kvinnor/flickor utan även män/pojkar, från föreskrivna sociala roller och könsstereotyper. När kvinnor och flickor får sina rättigheter hörda drar hela mänskligheten fördel av det.

Män och killar måste gemensamt med kvinnor och flickor ta del av den globala rörelsen för att främja flickor och kvinnors rättigheter världen över. Vi lever i en tid där världens fattigdom enligt självaste FN är möjlig att utrotas inom de kommande 15 åren, är det då inte möjligt att standardisera jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter världen över? I grund och botten handlar det inte om män/kvinnor och pojkar/flickor, utan i grunden handlar det om att utforma en gemensam syn på mänskliga framsteg. Jag som kille känner ett extra stort ansvar att aktivt delta i arbetet mot en bättre värld, en värld där alla är inkluderande, även kvinnor/flickor. Du som läsare och framför allt kille hoppas jag också vill vara med i kampen mot en bättre värld där jämställdhet är nyckeln till utveckling. Jag för henne, du för henne, vi för henne eller vad säger du?

– Niklas Lundh

Läs mer om flicka kampanjen här

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

2 reaktion på “Informatör: Niklas Lundh

Kommentera