Interaktiva övningar och finmiddag

Andra heldagen på UNg16 bjöd på djupdykning i fyra mål i Agenda 2030 där deltagarna på ett interaktivt sätt fick diskutera och tänka tillsammans. Olle Johnsson från referensgruppen sammanfattar dagen!

Ännu en otroligt bra dag ska sammanfattas och det är med vemod man kan konstatera att UNg16 är över imorgon!

Dagen drogs igång av Caroline och Elin från referensgruppen som med en smart energizer fick fart på alla deltagarna. När ångan sedan var uppe var det dags att dela in deltagarna i tre grupper som gick till varsin station.

IMG_4499

  • Pernilla Betgström, skolhandläggare på Svenska FN-förbudnet höll den första interaktiva stationen om mål 16 och berörde ämnet minor. Man fick bl.a. lära sig om olika sorters minor och hur närvaron av minor påverkar samhällen. En del av stationen var också att man fick prova på att gå i ett minfält med ögonbindel och under tidspress.
  • Julia Gerestrand, kampanjansvarig på FN-förbundet höll en mycket uppskattad föreläsning om mål 5 och feminism. Här fanns det tid för diskussion och man fick också delta i en fototävling där man skulle fotografera feminism under #myfeminism.
  • Den sista stationen om mål 1 & mål 2 berörde ämnet fattigdom och Albert Askeljung, handläggare för Världskoll på FN-förbundet gav deltagarna i uppdrag att lägga upp olika budgetar. Stegvis fick de sedan hantera mindre och mindre budgetar och prioritera det som verkligen var viktigast.

IMG_4736

När alla tre stationer var avklarade kom det en kort paus innan UNg16:s rollspel om Agenda2030 drog igång. Rollspelet hade som syfte att visa på de förhandlingar som skedde innan Agenda 2030 tog form.

Varje deltagare fick representera ett lands åsikter under förhandlingarna som pågick i två timmar. Trots tidspress lyckades alla otroligt bra och i flera grupper lyckades man t.o.m. rösta igenom förslag till delmål under mål 16.

finmiddag

Som en grande final på en fantastisk dag väntade en finmiddag på First Hotell i Härnösand där Jens Petersson, biträdande generalsekreterare på Svenska FN-förbundet höll ett välkomsttal. Kvällen förgylldes av god mat, underhållning av deltagarna och ett quiz om FN. Under middagen presnterades även en rad vinnare under helgen. Matilda Heidenvall från Jönköpings FN-förening vann priset för bästa bild från UNg16 och får uppdraget att vara ungdomssekreterare för en dag. Även vinnarna av fototävlingen #myfeminism presenterades och tilldelades biobiljetter och alla tilldelades diplom för sitt deltagande.

Trötta, mätta och glada återvända man sedan tillbaka till SIDA där det bjöds på dans och tilltugg ända in på småtimmarna. Allt som allt en lyckad dag!

– Olle Johnsson, Referensgruppen.

Stay tuned och följ vad som händer på #UNg16!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera