Jämställdhet, insatser mot tidiga äktenskap och mejeriprodukter av oklart ursprung

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. De delar med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Jennie Ekborg skriver sitt tredje inlägg från Georgien- häng med!

Söndag den 22 november 2015. När jag vaknar på morgonen har jag ingen aning om hur rolig och intressant denna dag kommer att bli. Det jag vet är att jag tillsammans med min kollega Elene ska åka till staden Dmanisi i södra Georgien, där hon ska leda en workshop om jämställdhet för ungdomar engagerade i UNAG:s partnerorganisation Civic Integration Foundation (CIF). Sedan ska jag intervjua en av deltagarna – Salomé – om de insatser i civilsamhället hon lyckats göra med hjälp av de verktyg hon fått från UNAG och CIF. Efter obligatoriskt kaffeinköp hoppar vi således in i bilen som ska ta oss till Dmanisi och efter ca två timmars mer eller mindre skumpig färd är vi till slut framme.

georgien 4

CIF:s lokaler i Dmanisi, Kvemo Kartli, Georgien.

Jämställdhetsworkshopen är en del av ungdomskomponenten i UNAG:s program ”Promoting Integration, Tolerance and Awareness” (PITA), vars fokus är bättre integration av de 20 % av Georgiens befolkning som utgörs av olika religiösa och etniska minoriteter (nästan 70 % av befolkningen i Dmanisi är etniska azerier). Det första som slår mig när workshopen börjar är hur interaktiv den är och hur engagerade ungdomarna verkar. Eftersom ämnet jämställdhet till viss del fortfarande är kontroversiellt i Georgien (särskilt på landsbygden), är det extra roligt att se hur i stort sett alla närvarande – både killar och tjejer – deltar aktivt och positivt i diskussioner och övningar om ämnen om könsstereotyper, feminism och genus.

georgien 3

Gruppövning där deltagarna skulle lista de egenskaper som i deras samhällskontext förknippas med den ”ideala” mannen och kvinnan. På detta följde diskussion om könsstereotyper och vägar framåt.

När workshopen är över får jag tillfälle att sätta mig ner med Salomé, en driven 17-årig tjej intresserad av media och samhällsfrågor som de senaste fyra åren varit en aktiv deltagare i de flesta av CIF:s aktiviteter. Hon berättar att det hon främst tagit med sig från dessa aktiviteter är hur man på ett effektivt sätt planerar och utför olika projekt med fokus på samhällsutveckling. Jag blir såklart nyfiken och när jag frågar om hon kan ge ett exempel på ett projekt som hon utfört med UNAG:s och CIF:s hjälp får jag ett imponerande svar. Bland annat har Salomé skrivit, producerat och regisserat en videodokumentär om det problem med tidiga äktenskap som finns i regionen där Dmanisi ligger. Syftet med dokumentären är att skapa debatt och bidra till förändring kring problemet och filmen har redan visats upp i ett ungdomsforum där den diskuterades flitigt. Nästa steg är att visa filmen för stadens och kommunens beslutsfattare för att också sätta ämnet på den politiska agendan och på så sätt åstadkomma en mer utbredd och hållbar förändring. I min konversation med Salomé får jag ovärderlig hjälp av Elene med översättning, men jag önskar verkligen att jag kunde prata direkt med Salomé, för hon har uppenbarligen många intressanta saker att säga!

georgien 1

Salomé presenterar sin film om tidiga äktenskap.

På väg tillbaka till Tbilisi stannar vi efter några minuters färd till vid en liten bondgård där chauffören ska köpa ost, vilket slutar med att hela vårt sällskap bjuds in på kaffe och egenproducerad ost och yoghurt. Vilken typ av djur osten och yoghurten kommer från lyckas jag aldrig riktigt få reda på, men båda produkter är tydligen mycket uppskattade och folk kommer från Tbilisi hela tiden för att inhandla dem. Jag förstår snart varför när jag smakar på dem och helt lyrisk lyckas jag själv på något sätt få med mig nästan tre kilo ost och en halv liter yoghurt när vi till slut åker från gården!

Väl tillbaka i Tbilisi avslutades dagen på stadens marionetteater. För er som inte känner till det kan jag meddela att teaterns grundare Rezo Gabriadze utan tvekan är ett kreativt geni som bland annat var med och skrev den sovjetiska kultfilmen ”Kin-Dza-Dza!”. Som sagt, vilken rolig och intressant dag!

georgien 2

Scen från dagens föreställning på marionetteatern.

– Jennie Ekborg, internationell praktikant i Georgien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera