Koll på: Helsingborgs FN-förening

Nu är bloggkampanjen KOLL PÅ igång. Det finns så otroligt många och drivna FN-föreningar runt om i landet som aktivt arbetar med FN-engagemang lokalt. Tanken med denna kampanj är att lyfta fram dessa föreningars ungdomsverksamhet så att vi alla kan få ta del av de olika FN-föreningars sätt att driva projekt, få inspireras och lära oss varandra!

Nedan får ni en djupare inblick i Helsingborgs FN-förening!

helsingborg3

UNg Helsingborg!

1. Hur kommer det sig att ni började engagera er i Svenska FN-förbundet? Hur föddes ert engagemang?
Helsingborgs FN-förening startade ungdomsgruppen; UNg Helsingborg för snart 6 år sedan. Vi är ett forum för alla ungdomar som brinner för globala frågor och värdesätter mänskliga rättigheter! Våra medlemmar har engagerat sig för att de vill få utlopp för deras intresse och engagemang. I UNg Helsingborg diskuterar vi aktuella globala frågor, ordnar projekt lokalt för att skapa engagemang och sprider kunskaper samt hjälper våra medmänniskor. Nu är vi ca 20 medlemmar, huvudsakligen i gymnasieåldern, några har hittat hit via vårt årliga FN-rollspel, andra i sökandet efter ett forum med likasinnade.

2. Vad har er förening för hjärtefrågor ni driver?
UNg Helsingborgs hjärtefrågor formas efter våra medlemmars intresse; mänskliga rättigheter, utveckling och fred & säkerhet samt miljö är det vi har arbetat med i år. Utifrån diskussion på planeringsmöten planerar vi lokala projekt i hopp om att belysa aktuella globala frågor men även skappa koppling till Helsingborg för att väcka engagemang. I år har vi t.ex arbetat med MR genom att belysa diskriminerade grupper i Helsingborg, väckt debatt och drivit aktioner för att hjälpa våra mest utsatta grupper; EU-migranter och asylsökande. UNg anordnar även aktivitetskvällar där vi fördjupar oss i hjärtefrågorna! Nyligen hade vi en föreläsning om Agenda 2030 som gav oss ökade kunskaper om den nya utvecklingsagendan och sedan en klimatkväll med tema COP21 som förberedde oss för vidare engagemang kring klimatförhandlingarna. Alla är välkomna på våra möten och aktivitetskvällar, vad brinner du för? Vi har något för alla – kom och planera projekt, lyssna på föreläsningar, var med på diskussionskvällar m.m!

3. Vad är aktuellt i er förening just nu?
UNg är i full gång med att planera ett event på temat inhumana vapen kopplat till Svenska FN-förbundets Minaprojekt. Efter utbildningshelgen hos Svenska FN-förbundet i vår ska vi nu anordna en konsertkväll då vi vill uppmärksamma användning av inhumana vapen och ge allmänheten möjligheten att vara med och göra skillnad! Välkomna!
UNg Helsingborg har avslutat projekt kring FN-veckan och haft aktivitetskvällar i oktober. Nu är det dags för nya projekt! Vi ska därför ha ett kvartalmöte för att forma nya idéer. Vilka internationella dagar ska vi uppmärksamma? Vilka frågor ska vara tema för våra aktivitetskvällar?  Har ni en ny projektidé vi kan förverkliga? Tillsammans skapar vi UNg!
Det är även dags att dra igång planeringen inför UNg Helsingborgs årliga FN-rollspel som hålls på våren med ett hundratal delegater – är ni lika taggade som vi?!

4. Hur kan en engagera sig i er förening? 
Välkomna till UNg Helsingborgs träffar som hålls 1-2 gånger i veckan, på måndagar eller onsdagar. Vår möteslokal ligger på Trädgårdsgatan 25 i Helsingborg. Håll utkik på vår Facebook där vi skriver mötestider och annonserar aktiviteter! Kontakta fnforeningen.hbg@gmail.com för att bli uppskriven på vår mejllista och för att gå med i vår planeringsgrupp på Facebook. Vi försöker planera våra aktiviteter för att alla ska kunna komma när de har tid och möjlighet! Alla är välkomna, och ingen förbinder sig till något genom att komma på möten. Ta ett titt på vår planering och dyk upp när du kan!

5. Vad skulle ni vilja förmedla till Ung-bloggens läsare?
Ingen idé är för liten eller för stor, ingen fråga för dumdristig och ingen dröm för galen! Vi i UNg Helsingborg vill ge dig som delar vårt engagemang för globala frågor stöd i ditt engagemang, svar på dina frågor och hjälp på vägen mot dina drömmar! UNg är ett forum för ungdomar, av ungdomar, och vi vill välkomna dig att tillsammans med oss få utlopp för ditt engagemang och intresse, få ökade kunskaper, vara med och disskutera globala frågor och vara en del av den svenska FN – rörelsen! Välkomna till UNg Helsingborg!

Vill du och din FN-förening också synas i ungbloggen? Skriv ett mejl till mig på marcia.munoz@fn.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera