Koll på: Malmö FN-förening

Malmö FN-förening är ännu en driven och aktiv förening som flitigt arrangerar events och samarbetar gärna med andra föreningar. Under 2015 har de organiserat olika typer av event för att diskutera och uppmärksamma kvinnors rättigheter, startat en miljögrupp och engagerat sig i flyktingfrågan på hemmaplan. Till nästa år har de redan massor med planer – läs och inspireras av deras arbete!

12380296_1224588447568626_1701023055_n

Malmö FN-förening!

Hur kommer det sig att ni började engagera er i Svenska FN-förbundet? Hur föddes ert engagemang?
Malmö FN-förening är en av de äldsta FN-föreningarna i Sverige – vi firade 60 år i samband med FN:s 70-årsjubileum. Som Sveriges genomfart till övriga Europa har engagemang för globala frågor alltid funnits i Malmö. Malmö FN-förening strävar efter att vara ett forum för och en förmedlare av FN-frågor, fredsarbete och mänskliga rättigheter.

Vilka hjärtefrågor driver er FN-förening?
Malmö är känd som mångfaldens stad vilket speglas i föreningen – vi arbetar med diverse frågor på olika plan. I år har vi framförallt varit inriktade på arbete för kvinnors rättigheter. Vi har bland annat hållit ett stort event i samband med internationella kvinnodagen där vi föreläst om våld i nära relationer, diskuterat resolution 1325 på FN-dagen och deltagit i Feministisk Festival Malmö. Eftersom vi är en lokal förening ser vi till att anpassa oss efter vad som är aktuellt på hemmaplan. Exempelvis har vi skrivit insändare gällande Malmö Kommuns ansvar för EU-migranterna, arrangerat FN-rollspel på Malmö Högskola och välkomnat flyktingar till Malmö. Vår natur och omvärld kan lätt hamna i skymundan när konfliktlösning och mänskliga rättigheter diskuteras, och därför har Malmö FN-förening valt att starta upp en Miljögrupp vars huvudsakliga fokus kommer ligga på just bevarandet av vår miljö.

Vad är aktuellt i er förening just nu?
I samband med flyktingtillströmningen har Malmö FN-förening satt upp tält i Jägersro och tagit emot flyktingar såväl som EU-migranter. Vi samarbetar även med Kontrapunkts soppkök och välkomnar varmt alla som vill hjälpa till. Föreningen arrangerade nyligen en ljusmanifestation för att protestera mot våldet mot kvinnor i hela världen – främst med fokus på kvinnor i krig, men även på våld i hemmet och i nära relationer. Fokus för 2016 kommer att ligga på R2P, skyldighet att skydda, så håll utkik för kommande event och seminarier.

Hur kan en engagera sig i er förening?
Lättast är att gilla vår Facebook-sida Malmö FN-förening/Malmö United Nations Association som uppdateras i samband med att något nytt händer i föreningen. Vi är ofta medarrangörer och samarbetar med andra lokalföreningar, exempelvis Malmö Högskolas Utrikespolitiska Förening, för att kunna hålla i ett större utbud av evenemang och sammanträden. Malmö FN-förening har dessutom precis startat en Miljögrupp vars fokus kommer ligga på att diskutera klimatfrågor och hållbar utveckling – något som är extra aktuellt nu i samband med Klimatavtalet i Paris. Första mötet kommer att hållas den 19:e januari 2016 mellan 18 till 20 på kvällen, intresseanmälan görs genom att mejla styrelsen@malmofn.se. Alla medlemmar i Svenska FN-förbundet är varmt välkomna. Malmö FN-förenings årsmöte kommer att hållas i slutet av februari 2016, men intresseanmälan för kandidatur till styrelsen kommer snart att öppnas. Alla engagerade medlemmar får gärna ställa upp. Finns det några frågor till föreningen är det bara att mejla styrelsen@malmofn.se eller skriva till Facebook-sidan.

Vad skulle ni vilja förmedla till Ung-bloggens läsare?
Mångfalden som finns i Malmö är något vi i föreningen är väldigt stolta över och vi vill att denna även ska genomsyra föreningen. Vi riktar oss till och finns för människor i alla åldrar, kön, ursprung, funktion och livsåskådning. Brister vi i vår tillgänglighet på något sätt vill vi gärna få veta det så att vi kan förbättra oss. Det är endast tillsammans vi kan uppnå en bättre värld.

Vill du och din FN-förening också synas i ungbloggen? Skriv ett mejl till mig på marcia.munoz@fn.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera