Koll på: Uppsalas FN-förening Ungdomssektionen

Ungdomssektionen i Uppsalas FN-förening har under vårterminen satsat mycket på att via social media sprida kunskap om föreningen och vilka frågor som drivs. De uppmärksammade den internationella kvinnodagen den 8 mars med ett konstprojekt och har ett långsiktigt projekt tillsammans med Uppsalas gymnasieskolor för att inspirera fler elever till att engagera sig i FN-frågor. Julia Mikkola, styrelsemedlem, berättar mer om deras verksamhet. Lär känna Uppsalas FN-förening Ungdomssektionen!

Uppsala FN-förening

Hur kommer det sig att du började engagera dig i Svenska FN-förbundet? Hur föddes ditt engagemang?
Jag har alltid varit intresserad av globala frågor. Jag blev medlem i Svenska FN-förbundet för ett år sedan då jag började studera på Stockholms universitet. Då medverkade jag på alla evenemang och gick på föreläsningar. Sen började jag studera Politices kandidatprogrammet här i Uppsala och har blivit aktiv nu i början av vårterminen 2016. Jag tycker att FN-förbundet utför ett viktigt arbete och jag ville engagera mig. Jag är nu Uppsalas ungdomssektion kommunikation- och marknadsföringsansvarig i styrelsen.

Vilka hjärtefrågor driver er FN-förening?
Alla FN:s tre pelare: fred och säkerhet, utveckling och fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter är hjärtefrågor för oss. Men just nu har vi börjat planera att lägga extra energi på Flicka projektet. För oss är det ett väldigt viktigt projekt och vi vet att kvinnors och flickors rättigheter kränks varje dag och vi vill kämpa mot det. Alla barn borde ha möjlighet att gå till skolan och det är viktigt att lyfta kvinnors rättigheter som därmed kan lösa många problem. Ingen flicka borde könsstympas, istället borde de kunna vara barn.

Vad är aktuellt i er förening just nu?
Nu under vårterminen har vi koncentrerat oss på att bli större och få mer uppmärksamhet externt. Vi försöker vara mer aktiva i social media i samband med olika evenemang. På Internationella Kvinnodagen den 8:e mars hade vi en filmkväll om Malala, vilket var väldigt lyckat. Vi hade i samband med detta även ett konstprojekt. Vi använde då en stor kartong med texten ”I want planet 50-50 by 2030, step it up for gender equality”, och alla hade möjlighet att signera det med sitt eget fingeravtryck. Vi har planerat att ta med det till alla våra evenemang.

Vi driver just nu också ett skolprojekt ”Elever engagera mera”, vi har en vision att inspirera fler ungdomar i gymnasieskolor till att engagera sig i frågor som rasism, jämställdhet, global utveckling, krig, konflikter och fattigdom. Antingen genom att bidra med intressanta föreläsningar, undervisningsunderlag, lektioner eller seminarier – eller med att hjälpa eleverna själva att starta upp egna FN-föreningar på skolorna.

Hur kan en engagera sig i er förening?
Vi vill alltid ha aktiva medlemmar i vår organisation. Vi annonserar ut alla våra möten och evenemang på Facebook! United Nations Association Youth section of Uppsala. Vill man veta mer är man alltid välkommen till våra möten, oftast har vi möte varannan tisdag klockan 19:00. Då bjuder vi alltid på FIKA!

Vad skulle du vilja förmedla till Ung-bloggens läsare?
Jag skulle vilja förmedla att alla borde engagera sig i FN-föreningar, om ni är intresserade av FN:s arbete. Det är värt att engagera sig ideellt under sina universitetsår då det ger dig väldigt mycket i form av kunskap och erfarenhet samtidigt som man själv kan bidra med mycket tillbaka. Och säga att alla är varmt välkomna till alla våra evenemang och till vår organisation.

Vill du och din FN-förening också synas i ungbloggen? Skriv ett mejl till mig på marcia.munoz@fn.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera