Lär känna Referensgruppen 2016!

Referensgruppen och ungdomssekreteraren träffades för en första träff förra helgen. Referensgruppen består av 6 unga och engagerade medlemmar från olika lokalföreningar i landet och har detta hedersuppdrag under ett års tid. En av deras huvuduppgifter är att tillsammans med ungdomssekreteraren planera och genomföra FN-förbundets årliga UNg-helg. Temat för UNg16 är utveckling och referensgruppen fick under sin första träff bekanta sig dels med varandra men även med årets tema. Lär känna årets referensgrupp!

klara
Klara Höglund, Partille FN-förening

Vem är du?
Jag heter Klara och jag är 23 år. Jag pluggar just nu pol.kand andra året på Göteborgs Universitet. Jag är effektiv och glad och gillar nya utmaningar.

Hur kom du i kontakt med FN-förbundet?
Åtta år sen när jag gick på högstadiet. Det var så att den lokala FN-föreningen skulle anordna en resa för ett demokratiprojekt i Prag. Jag hakade på och sen var jag fast :)

Vilken/vilka FN-frågor brinner du för?
Utveckling! Jag brinner särskilt för jämställdhet och utbildning. Jag tycker utbildning är superviktigt eftersom det är något som kommer hjälpa samhällen och individer på långsikt att utvecklas och förbättra levnadsstandard.

Hur ser dina framtidplaner ut?
Bli klar med min utbildning. Sen skulle jag vilja jobba med något relaterat till utveckling och utvecklingsprojekt. Därför är FN-förbundet en bra plattform för mig!

Förväntningar på referensgruppen och UNg16?
Det ska bli jättekul att driva detta med ambitiösa och inspirerande personer i projektgruppen. Det kommer bli den bästa UNg-helgen någonsin med roliga aktiviteter och möjligheter till engagemang.

 

isatou
Isatou Bah, Sydvästras Skåne FN-förening

Vem är du? 
Jag är en 20-årig student som pluggar utvecklingsstudier med inriktning kulturgeografi vid Lunds Universitet. Utöver mina studier driver jag studentgruppen Association of African Affairs, AAFRA. Jag sitter med i min lokala FN-förenings styrelse och ansvarar för föreningens kanaler inom sociala medier och för föreningens ungdomsverksamhet.

Hur kom du i kontakt med FN-förbundet?
Under högstadiet hade jag ett stort intresse för miljörelaterade frågor och tog kontakt med min lokala FN-förening. Därefter har mitt engagemang växt!

Vilken/vilka FN-frågor brinner du för?
Jag intresserar mig för frågor som rör fred och säkerhet, mänskliga rättigheter och utveckling. Bland förbundets kampanjer brinner jag främst för kampanjer Minor då jag tycker den är otroligt viktig och i många fall räddar liv.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag tar min kandidatexamen nästa år och efter det får vi se vad som väntar. Antingen blir det jobb, mer studier eller praktik. Vi får se vad som händer men det känns som att världen är min!

Förväntningar på referensgruppen och UNg16?
Det ska bli kul att få möjligheten att delta i referensgruppen i år och jag tycker årets tema, som är utveckling, ska bli jättespännande att arbeta med och att lära sig mer om. Jag ser fram emot att träffa alla deltagare och ska göra mitt bästa för att leva upp till deras förväntningar.

 

olle
Olle Johnsson, Jönköpings FN-förening

Vem är du?
Har precis tagit studenten från Grennaskolan och kommer från ”landet”, småländska höglandet för att vara exakt. Jag brinner för att kunna skapa förändring: engagera mig lokalt för att påverka globalt. Förutom det slappnar jag av med sport i olika former.

Hur kom du i kontakt med FN-förbundet?
Jag kom i kontakt med UNg15 (förra årets ungdoms- helg med FN-förbundet) när jag surfade runt efter information till ett skolprojekt. Efter att ha läst om Svenska FN-förbundet insåg jag att deras arbete korrelerade med mitt engagemang. Sedan mitt deltagande i Ung15 förra året har jag engagerat sig Jönköpings FN-förening.

Vilken/vilka FN-frågor brinner du för?
Brinner främst för utbildningsfrågor och fredsskapande processer- ingen utbildning utan fred, och vice versa! Detta kan absolut inte göras utan att involvera ungdomar- långsiktiga processer som utbildning och fred bygger på att även nästa generation kommer att engagera sig.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Framtiden är aningen oviss, precis som för de flesta i min ålder. Vet dock med säkerhet att jag vill verka i en miljö med bra förutsättningar för att åstadkomma riktig förändring och säkra en fredligare värld.

Förväntningar på referensgruppen och UNg16?
Ribban är hög: Det ska bli den bästa Ung- helgen någonsin!

 

raiana
Raiana Chowdhury, Uppsala FN-förening

Vem är du?
Stor glittrig själ med energi som en duracellkanin.

Hur kom du i kontakt med FN-förbundet?
Gick med i FN-förbundet i Uppsala på eget initiativ, Det gjorde jag för mitt stora intresse för globala frågor. Förbundet såg jag som en bra och seriös organisation där mitt engagemang kunde växa.

Vilken/vilka FN-frågor brinner du för?
Fred och säkerhet, speciellt DDR och projektet mot minor. Jag studerar just nu säkerhetspolitik, så det faller naturligt för mig att det är just dessa frågor jag brinner lite extra för.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag skulle vilja jobba med utrikespolitik i framtiden. Mitt drömjobb hade varit att få arbeta på UD med spännande stop på vägen för att nå dit.

Förväntningar på referensgruppen och UNg16?
Mina förväntningar är ett UNg16 med mycket energi, glädje och mod. Jag hoppas vi vågar ta plats och ta oss an nya utmaningar för att få ett så bra UNg16 som möjligt, fyllt med nya insikter och kunskaper!

 

olivia
Olivia Andrén, Göteborgs FN-förening

Vem är du?
En glad och positiv person som brinner för engagemang inom utveckling.

Hur kom du i kontakt med FN-förbundet?
Baliresa 2013 förändrade min inställning till omvärlden. Ville sedan dess bli mer aktiv inom civilsamhället och valde därför att gå med FN-förbundet i Göteborg.

Vilken/vilka FN-frågor brinner du för?
Jag känner starkt för MR-frågor, och tycker dessutom fred och säkerhetsfrågor är speciellt intressanta just nu pga. de kontemporära förhållanderna globalt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Är förhoppningsfull och öppen för olika möjligheter, gärna relaterat till MR.

Förväntningar på referensgruppen och UNg16?
Mina förväntningar inför UNg16 sammanfattas på följande vis: Bästa UNghelgen någonsin. Jag vill verka för att alla deltagare ska kunna utvecklas, utmanas och lära sig nya saker.

 

caroline
Caroline Wrangsten, Stockholms FN-förening

Vem är du?
En nyutexaminerad kulturgeograf och omvärldsanalytiker från Stockholms universitet, är 24 år och kommer från Göteborg. Praktiserar just nu på ambassaden i Haag och i vår flyttar jag tillbaka till Stockholm för praktik på tankesmedjan Global Utmaning. Det är nämligen just globala utmaningar och framtidsfrågor som engagerar mig. Unga vuxna är centralt i detta, man inte bara kan jobba för ungdomar utan främst med ungdomar.

Hur kom du i kontakt med FN-förbundet?
Engagemanget i Svenska FN-förbundet tog sin början genom Stockholms FN-förenings studentsektion vid universitetet där jag var styrelsemedlem under 2015. I egenskap av detta deltog jag i förra årets UNg-helg i Härnösand. Det var härligt att få möta likasinnade- och all inspiration.

Vilken/vilka FN-frågor brinner du för?
Inom utvecklingsfrågor brinner jag främst för utbildning, innovation, kultur- och jämställdhetsfrågor. Om inte alla människor har tillgång till utbildning och grundläggande socioekonomisk trygghet, uppnår vi inte hållbar utveckling i något anseende.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Det är med ovanstående nämnda frågor jag vill arbeta med även i framtiden- i en miljö med tydligt framtidsfokus och högt i tak. Jag vill se och förstå världen, och möten med andra människor är en central del av detta: inte minst i en tid då främlingsfientligheten breder ut sig, och ungdomar umgås alltmer online.

Förväntningar på referensgruppen och UNg16?
Ser med glädje fram emot UNg16, en helg som är en härlig mötesplats för kunskap, motivation och nätverkande. Det finns mycket att lära sig i skolan- och kanske ännu mer att lära sig av varandra!

Referensgruppen 2016

Referensgruppen 2016

Mer information om UNg16 kommer efter årsskiftet och anmälan öppnar i början på februari. Håll utkik!

– Marcia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera