Sista veckorna i Armenien

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. De delar med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Sara Larsson skriver sitt sista inlägg från Armenien- häng med!

Nu har äntligen 5th Armenian Republican Model UN Conference gått av stapeln! Det har varit höstens stora organisationsprojekt för FN-förbundet i Armeniens (AUNA:s) Ungdomssektion, som jag själv varit en del av. Vi har läst ansökningar och hållit intervjuer då det fanns många fler ansökande än vi hade platser på konferensen. Innan konferensen höll AUNA också två utbildningsdagar för deltagarna, då de tog in experter för att deltagarna skulle få det bästa möjliga utgångsläget för att göra bra ifrån sig på konferensen. Det hölls workshops inom ämnena public speaking, proceduren för ett FN-rollspel och föreläsningar inom ämnet för rollspelet; klimatförändring och hållbar utveckling.

armenien 1

Delegat håller sitt anförande

Jag har själv inte haft chansen att delta i ett FN-rollspel än, och var därför extra taggad på att få vara en del av organisationslaget. Åldersgruppen för deltagarna var 18-25 år, och många av dem hade ingen tidigare erfarenhet av FN-rollspel. Det gjorde det väldigt spännande att följa deras utveckling från den första utbildningsdagen till slutdiskussionerna på konferensen. Vilken skillnad i självförtroende! Vi delade även ut enkäter efter konferensen där deltagarna fick skriva om sina upplevelser från dessa dagar. Svaren visar att ungdomarna känner att de utvecklat sina kommunikationsförmågor och fått ett ökat självförtroende av att ha genomfört uppgifterna de fick i FN-rollspelets process. Det var jättekul att se deras entusiasm inför frågan om hur världen ska uppnå hållbar utveckling i en tid med klimatförändringar och de gick fullt in i sina roller som delegater för länder från hela världen.

armenien 2

Delegaterna röstar

Strax efter konferensen fick jag besök av Jennie, FN-förbundets praktikant i Georgien, som kom för att uppleva Armenien i några dagar. Tillsammans med vår kompis Sandra, som jobbar på Unicef i Jerevan, hittade vi på massor av roliga saker. Vi gjorde allt möjligt, såsom att gå på stadsvandring i Jerevan, lärde oss om Armeniens tragiska förflutna på folkmordsmuséet, åkte på utflykt till templet Garni, såg balett på Operan och gick runt på marknad.

armenien 3

Jennie och Sara äter lunch vid Garni

Sedan åkte Jennie tillbaka till Tbilisi och jag inledde min näst sista arbetsvecka här i Armenien. Det känns konstigt att snart åka ifrån Jerevan, men det ska samtidigt bli kul att träffa familj och vänner igen. Planeringen för informationsarbetet i Sverige har startat nu, där jag kommer få föreläsa på FN-föreningar och FN-skolor, och jag ser verkligen fram emot att få dela med mig av mina upplevelser som praktikant i Armenien!

– Sara Larsson, Internationell Praktikant i Armenien

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera