Unga & Agenda 2030

I höstas antog FN:s generalförsamling Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling som ska uppnås inom de kommande 15 åren. Men vad betyder detta egentligen och hur ska det gå till?

Den 12 mars anordnade Svenska FN-förbundet, tillsammans med LSU och FUF, en interaktiv heldag med Agenda 2030. Dagen syftade till att skapa diskussion kring de nya globala målen och hur de är sammankopplade, samt kring hur var och en kan bidra till förverkligandet av dem.

Målen är integrerade och odelbara och ska tillsammans verka för alla tre delar av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Dessutom är målen universella och ska uppfyllas i alla länder, även Sverige.

Dagen bjöd på intressanta föreläsningar och workshopmoment, varvat med mingel och framförallt ett tillfälle för unga att diskutera Agenda 2030. Bland deltagarna fanns Hanna Hansson från Concord, Gabriel Liljenström från Utrikesdepartementet, Jens Pettersson från Svenska FN-förbundet, Anna Kaijser som forskar om klimat och jämställdhet och Nina Larrea från Union to Union med flera.

IMG_1961_Fotor- bild nr 2

Workshop: Klimat och jämställdhet

Det fanns möjlighet att testa Sidas Virtual Reality-glasögon där filmen ”8 minuter på flykt” (Clouds over Sidra) visades. Filmen, som är framtagen av FN, tillåter vem som helst att uppleva 8 minuter i ett av världens största flyktingläger, Zaatari. Tittaren möter den tolvåriga flickan Sidra, som flytt från Syrien till Jordanien, och får följa henne runt i lägret och möta olika människor.

IMG_1970_Fotor-shimeng

Shimeng Zhou, en av workshopledarna.

Dagen avslutades bland annat med att alla fick skriva ned förslag på post it-lappar på hur var och en kan bidra till hållbarhetsarbetet, vilka sedan sattes upp på väggen och diskuterades i grupp. Ungefär 45 engagerade ungdomar deltog aktivt under hela dagen!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera