Uppdatering från FN-förbundet i Tanzania

Genom Svenska FN-förbundet har fyra internationella praktikanter fått den spännande möjligheten att åka på praktik till något av de FN-förbund vi samarbetar med. De delar med sig av sina erfarenheter genom att skriva gästinlägg på bloggen. Marcus Hjalmarsson skriver sitt tredje inlägg från Tanzania – häng med!

Nitaansa na kuwambia kuhusu uchaguzi katika Tanzania ambayo yalitokea mwezi mmoja uliopita….vilket betyder att jag ska börja berätta för er om valet i Tanzania som var för drygt en månad sen. Jag tänkte bara att jag skulle briljera lite med min Swahili. Det är en stor fördel att få möjligheten att flytta till ett annat land där det talas ett annat språk, att man är tvungen att åtminstone försöka sätta sig in i det, och i sinom tid faktiskt lära sig det. Jag känner att jag kommer in i det mer och mer och som med allt annat är det bara att öva.

Tanzania har en ny president. Dr John Magufuli, som var det styrande partiet CCM:s kandidat i valet den 25:e oktober. Han blev insvuren 5:e november efter ett minst sagt omständligt val. Ni kan läsa mer om valet och vad FN har gjort för att försöka underlätta valprocessen här. Veckan då valet skulle hållas var minst sagt hektiskt, i alla fall i Dar es Salaam. Många uppmanades hålla sig inomhus om det skulle uppstå oroligheter eller konflikter. ​

I en del av projektet om klimatförändringsadaptioner för lantbrukare som jag är med och planerar har jag varit på Pemba, en av öarna i regionen Zanzibar. Där fick jag bland annat träffa några från den lokala avdelningen av FN-förbundet i Tanzania och medlemmar från organisationen Pemba Eastern Agriculture Environmental, PEAE.

Ali and Ali

F.v. Ali Suleiman Juma, UNA Tanzania Pemba och Ali Khamis Ali, PEAE

Majoriteten av Pembas invånare är beroende av småskaligt lantbruk, fiske och skogen, vilket gör de sårbara för effekter orsakade av klimatförändringar. Under min vistelse där fick jag bevittna att vissa lågt belägna skiften på ön som tidigare brukades av medlemmar från PEAE har drabbats av inträngning av saltvatten, eftersom tidvattnet går högre upp än tidigare. De märker också av är att perioden mellan regnperioderna är mer oregelbundna än tidigare och de drabbas av värre torrperioder än tidigare, vilket såklart försvårar odlingen av grödor. PEAE har tidigare haft och deltagit i andra projekt som återplantering av mangrove för att hindra stranderosionen och byggandet av barriärer för att stoppa saltvattensinträngningar. PEAE ser ljust på framtiden trots motsättningar. De menar att genom att samarbeta och att lära sig av varandra kommer de kunna ha en tillräcklig produktion – idag, imorgon och för framtida generationer.

Aubergine

Ris, kassava och majs utgör stapelgrödorna men det odlas också grönsaker som till exempel tomater, squash och aubergine. Här ser ni en aubergineodling avsett för ett hushåll.

– Marcus Hjalmarsson, praktikant i Tanzania

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera