Bli engagerad – varför ska man bry sig?

Pernilla, en av Svenska FN-förbundets praktikanter reflekterar återigen på UNg-bloggen, denna gång över engagemang.

Vad är egentligen vitsen med att engagera sig?
Den, som vi, som är intresserad av att arbeta med internationella frågor när man blir vuxen har inte sällan fått höra frasen ”engagera dig, det gillar framtida arbetsgivare”. När man sitter och försöker vara taktisk och förvalta sin tid på rätt sätt kan det vara ett frustrerande svar. Som student har man inte all tid i världen, oavsett vad folk tror. Att ”bara studera” är ett heltidsjobb – är man dessutom ambitiös och har prestationskrav så tar det än mer tid. Till skillnad från ett kontorsjobb som man kan släppa när man kommit hem är plugget där oavsett vilken tid på dygnet det är, oavsett vart du befinner dig. Man kan läsa det där kapitlet en gång till, se över den där uppsatsen en gång till innan inlämning, till och med skriva tentor från andra sidan jorden. Så varför ska man ta av sin dyrbara tid för att engagera sig? För att vara smart och taktisk inför framtiden?

Svaret är nej. Det är inte därför du ska engagera dig vid sidan av. Vet du varför? Är du inte genuint intresserad av det du gör om dagarna kommer det heller aldrig att hålla i längden. Väljer du en sakfråga eller en förening att engagera dig i enbart för sakens skull, så kommer det att märkas. Vill du däremot engagera dig för att du har hittat din passion i livet, ja, då är det en helt annan sak. Då kan ett engagemang vara svaret på frågan vad du ska göra resten av ditt liv, och öppna dörrar du inte ens visste fanns.

När jag började engagera mig var det i ärlighetens namn för att engagemanget innebar mer tid med mina kompisar. Mina kompisar hade förstått det roliga med engagemang vid sidan av snabbare än vad jag hade gjort – jag hade varit upptagen med att fokusera på första året vid universitetet. Svenska FN-förbundet kändes som en bra plattform då arbetsområdet är brett och varierande, och man har stor valmöjlighet i vilket sakområde man vill arbeta med. I dag ångrar jag inte en sekund av all svett, stress och tid som mitt intensiva engagemang inom förbundet har inneburit. För vet ni vad? Det har utan tvekan varit några av de bästa åren i mitt liv.

Genom att engagera sig – oavsett vad det handlar om – så får man en chans att hitta det man vill arbeta med i framtiden, och vad som faktiskt intresserar dig. Man får en chans att hitta sig själv, då ett ökat engagemang oftast leder till att man inte bara inser vad man brinner för, utan även vem man är. För min del innebar det att jag inte endast fick spendera mer tid med mina kompisar, utan jag hittade nya vänner som jag har med mig för livet. Det är något speciellt med att umgås med människor som brinner för samma frågor som du gör och som vill samma sak. Vänner som förstår – inte bara hur mycket du vill något, utan varför du vill det. Med det sagt så har mitt engagemang bidragit till så mycket mer än mer att göra om kvällarna – det har gett mig verktyg, nätverk, drivkraft och vänner för livet.

Ett sätt att starta eller öka sitt engagemang för globala frågor är att delta på UNg14. Den 15-18 maj bjuder Svenska FN-förbundet in för några fyllda dagar av föreläsningar, workshops och rollspel mm. Gästföreläsare är representanter från Utrikesdepartementet, Sida och Försvarsmakten m.fl. Mer information finns här: www.fn.se/ung14 Sista anmälningsdag är 6 april!  

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera