Gästinlägg: Att hitta hem…

Klara ifrån Referensgruppen 2013 delar med sig av sina tankar och funderingar och om att hitta rätt här i livet. Klara som just nu befinner sig i Lyon i Frankrike och läser franska bland annat.

Flygplatsen. Tusentals människor, tusentals gångar, tusentals destinationer. En röst någonstans ifrån skriker på ett okänt språk någonting som tydligen skall underlätta i ditt sökande. Förvirring och kaos med allt för många val, alltför många alternativ.

Så känns det när man står inför valet att bestämma sin karriär. Det är mycket som måste tas in i beräkningen. Hur lång är utbildningen? Hur ser arbetsmöjligheterna ut? Vad kommer jag att tjäna? Vad räcker mina betyg till? Varje arbete, varje utbildning är en destination på flygplatsen. Frågan är vilket land man skall åka till? Jag föreslår att du väljer inriktning på samma sätt som du väljer semestermål. Ta det som vid första anblicken känns mest intressant. Så väljer du din destination.

Så långt har de flesta kommit. Man har ett intresse för ett speciellt område och man vet att det är någonting inom det området man vill spendera största delen av sitt liv med. Man har hittat rätt land.

Tågstationen. Hundratals människor, hundratals gångar, hundratals destinationer. Du har hittat ditt land, ditt intresse din passion, men nu skall du välja stad. Det är här majoriteten får problem. Man vet ungefär vad man vill hålla på med, men antalet sysselsättningar är oerhört många. Alla som försöker hjälpa dig erbjuder dig världen och säger ”du kan göra vad du vill”. Men det var inte alls det du ville. Flygplatsen hade du ju lämnat, du har valt land och vill inte tillbaka ut bland alla alternativ. Du vill få hjälp med att hitta rätt tåg, till rätt stad.

Busstationen. Tiotal människor, tiotal gångar, tiotal destinationer. Jag har hittat min stad. När jag började på gymnasiet följde jag mina intressen och valde mitt land, men i samma veva insåg jag hur svårt det skulle bli att välja ett yrka och hitta just den inriktning jag ville ägna mitt liv åt. Då jag gick på en FN-skola blev jag erbjuden att åka på ett läger med FN-förbundet (samma läger jag nästkommande år var med och anordnade) och efter det blev det en naturlig fortsättning att gå med i FN-förbundet. Först efter det att jag blev mer aktiv inom förbundet insåg jag att det fanns vissa specifika inriktningar jag var mer intresserad av än andra och den insikten kom väldigt naturligt då man talade med människor som hade samma intresse som en själv men kanske hade ett specialintresse inom en viss del. Att jag gick med i FN-förbundet har inte på något sätt förbättrat världen och inte har jag räddat tusentalsmänniskor, men jag har hjälpt mig själv. FN-förbundet hjälpte mig att inse vad det var jag ville göra, hjälpte mig att smalna av karriärvägen snarare än att bredda den, hjälpte mig att hitta till rätt land. Kanske kommer mitt val också någon gång leda till en förbättrad värld och att fler människor får ett värdigt liv. Vem vet?

1459132_10151995761692931_2036887060_n

Jag hittade mitt land och med hjälp av FN-förbundet därefter min stad. Nu återstår det bara att hitta hem…

Klara Lindahl
(medlem i referensgruppen 2013)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera