Gästinlägg från Georgien

Just nu har vi tre praktikanter som är ute och jobbar på FN-förbund i Sydafrika, Georgien och Armenien. Ni kommer att kunna följa alla tre internationella praktikanter under ca fyra månader. Här får ni en första presentation utav Per som är i Georgien:

Hur kan du bidra?

Hej! Jag heter Per Ekman och befinner mig sedan några veckor tillbaka i Georgiens trevliga huvudstad Tbilisi. Det känns otroligt roligt att få arbeta på Georgiska FN-förbundet som är en av landets ledande organisationer för civilsamhället. Förbundet är respekterat och har ett stort kontaktnät. Arbetet utgår från fyra områden: demokrati, flyktingfrågor, informationsspridning samt ungdomsverksamhet och utbildning.

Jag sökte denna praktik för att få erfarenhet av att arbeta med civilsamhället i ett land som till stor del har andra utmaningar än Sverige. För mig med säkerhetspolitiskt intresse är dessutom Kaukasien, med sin många konflikter, ett väldigt intressant område att studera på plats. Bland mycket annat hoppas jag kunna arbeta med ungdomsverksamhet i fält och lära mig mer om hur man jobbar för att motverka de spänningar som finns mellan Georgiens majoritetsgrupp och landets minoritetsgrupper.

En självkritisk fråga som nog många engagerade ställer sig är ”vad kan jag bidra med?”Mitt svar är att alla kan bidra i det lilla, även fast det givetvis inte omgående leder till världsfred. Ett exempel: för några dagar sedan besökte jag och två kollegor en skola som ligger uppe i bergen strax utanför Tbilisi. Där fick jag möjlighet att hålla ett seminarium med ungdomar som är extra intresserade av internationella frågor.

Vi diskuterade FN:s roll och samtalet kom in på säkerhetsrådet, vilket passar mig eftersom jag har erfarenhet därifrån. Lite tungt är det att berätta för ungdomar, som är väl pålästa i demokratifrågor, om orättvisorna i säkerhetsrådet, exempelvis vetorätten hos de permanenta medlemmarna. Samtidigt är det härligt att se hur besvikelsen förändras till kreativitet, ”kan vetorätten ändras?”, ”borde flera länder få vetorätt?”, ”hur skulle vetot kunna kringgås?” var frågor som omgående diskuterades.

Ungas idéer behövs. Inte minst i FN som annars riskerar att fastna i gamla invanda mönster. Har jag bidragit till att starta en sådan diskussion bland några georgiska ungdomar så har jag i alla fall gjort något, vilket är betydligt mer än att inte ha gjort någonting alls. Jag tror att alla har kunskaper och engagemang som kan vara till nytta i olika sammanhang om man bara tar steget.

Hur kan du bidra?

georgienPer Ekman är snart klar med sin master i politik och internationella studier vid Uppsala universitet. Tidigare har han praktiserat vid Svenska FN-representationen i New York med inriktning säkerhetspolitik och har även under en kortare period volontärarbetat på landsbygden i västra Kenya. Under studietiden har han varit aktiv i Uppsala FN-förening, både i styrelsen och i ungdomssektionen. Han kan nås via e-post: perekman@hotmail.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera