Gästinlägg: Hur mycket bryr vi oss egentligen om Ukraina?

Om skribenterna:
Johannes Danielsson är ordförande i Saco Studentråd. Han var under 2013 Sveriges ungdomsdelegat i Unesco, och har tidigare bl.a. arbetat i Moçambique.

Liuba Timonina är masterstudent i historia vid Moskvauniversitetet. 

Sedan några dagar toppas nyhetsflödet inte längre av rapportering från Ukraina. Inte för att situationen har svalnat av – här om dagen utropade Krim sig självständigt, och i helgen hålls en folkomröstning om halvöns framtid – men av någon anledning har media och allmänhet, åtminstone här, börjat tröttna.

Som de allra flesta har vi följt händelserna i Ukraina via tv, tidningar och radio. Men vi har tagit till oss både västerländska och ryska mediers skildring av krisen. Skillnaden i vad som rapporterats har varit, minst sagt, påtaglig.

Få skulle bestrida att de reportage som rysk statlig media levererat närmast varit ett handplock av godbitar efter ledningens behov. Men vi menar att inte heller västerländsk media har överansträngt sig för att lyfta fram faktorer som skulle nyansera bilden av de senaste veckornas händelser.

För att ta upp några sådana exempel:

-Tre ministerposter, däribland vice premiärminister, i den ukrainska övergångsregeringen upptas av det högerextrema partiet Svoboda

-Det nya styret har gett uttryck för en avog inställning gentemot ryska delar av Ukraina, exempelvis genom att ha avskaffat ryskans status som officiellt språk.

– Det är inte första gången ett land går in i ett annat utan stöd av folkrätten. Hur ofta ställs Rysslands agerande i Ukraina i relation till exempelvis Natos agerande i Irak?

-Hur ofta nämner man det ekonomiska stöd som Ukraina fått av Ryssland?

Visst har vi alla tagit del av dessa och liknande påståenden i små portioner. Men av någon anledning känns det nästan provocerande att nämna så många ”ryssvänliga” omständigheter på samma gång. Som att man automatiskt tar ställning för Rysslands agerande på Krim. Detta, trots att punkterna förmedlar fakta eller åtminstone berättigade frågor.

Så som situationen i Ukraina har framställts i media tvingas vi att bestämma oss om vi står bakom väst eller öst. Antingen – eller. Det finns ingen alternativ väg.

Varför måste det vara så, egentligen? Om vi bara lugnar ner oss, inser vi att det självklart går att vara kritisk till delar av västs agerande, utan att för den delen vara putinist. Att man erkänner problemen med att delar av Ukrainas regering är högerextrem, utan att för den delen ”mellan raderna” försvara ett militärt intagande av Krim.

Vårt svar är enkelt: media och den allmänna debatten hos oss bryr sig för lite om Ukraina. Vad som händer i Ukraina är viktigt, ja, men inte för att det rör Ukraina.

Johannes_Danielsson_12

Johannes Danielsson

Istället bryr media och den allmänna debatten hos oss sig om Ryssland. Där finner vi förklaringen till våra iakttagelser – att rapporteringen är onyanserad, att vi tvingas att välja mellan väst och öst, att diskussionen om Ukrainas framtid handlar om relationen till EU och Ryssland.

Se bara på sista tidens händelser. Att Krim utropat sig självständigt platsar inte på löpsedlarna.

Liuba

Liuba Timonina

Det är logiskt. Ukraina har sin position i brytningen mellan EU och Ryssland att tacka för omvärldens uppmärksamhet. Det är Ryssland som ligger i vårt direkta närområde, och vars agerande påverkar säkerhetsläget i Europa. Med rätta är det rörelse från Ryssland som får oss på tå. Ukraina råkar bara vara spelfältet för det möte mellan öst och väst som egentligen engagerar oss.

Logiskt men synd, eftersom det får oss att blanda ihop Ukrainas intressen med våra egna. Just nu handlar diskussionen om lösningen på krisen snarare om vad som vore bäst för EU eller Ryssland. Inte om vad som är bäst för Ukraina. Har de till exempel överhuvudtaget inget att vinna på att behålla banden till Ryssland, som kulturellt och språkligt står varandra lika nära som Norge står Sverige?

Vi gör inte anspråk på att veta vad som vore bäst för Ukraina. Men nog kan det vara så att landets framtid varken måste vara synonym med västliga eller ryska intressen.

När får vi se ett tidningsuppslag om Ukraina med rubriken ”för- och nackdelar med EU respektive Ryssland”?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera