Gästinlägg: Kontrasternas Georgien

Per Ekman som gör internationell praktik i Georgien med FN-förbundet berättar om sin tid hittils:

Flickors rättigheter, flyktingar, lyxbilar och presidentval

Arbetsdagen tar sin början klockan 10.30. Få är på kontoret innan dess, men det kompenseras ofta med långa arbetskvällar. Gående till jobbet i Tbilisi slår intrycken emot mig, även fast jag nu börjar vänja mig. Bilarna som på ett närmast aggressivt sätt försöker hitta snabbaste vägen på någon av de många breda gatorna. Lyxiga Mercedes blandas med kommunistiska Lador, med det gemensamma att alla bilförare har nära till tutan. Längs trottoaren, kvinnor och män som vill sälja frukt, nötter och godis. Klädaffärer som Tommy Hilfiger och Zara pryder fasaderna. Samtidigt, de många svartklädda äldre kvinnorna som ber om en slant och ibland till synes ensamma 3-åringar på gatan hållandes en skål att lägga mynt i. Det är min åttonde vecka här i Georgien och det är dags för en summering av mina intryck så här långt. Hur jag än vrider och vänder på det så är det just kontrasterna som ger det starkaste intrycket hittills.

Förutom lyxiga bilar och affärer i kontrast till människor som lever på marginalen i Tbilisi syns kontrasterna även mellan stad och landsbygd. Där det i Tbilisi byggs och förbereds för att stärka staden som attraktivt resmål så verkar utvecklingen (vad nu detta ord innebär) på landsbygden ibland ha stått stilla. Bönderna skördar sina vindruvor och vallar sina kor, precis som förr. Korna vallar förövrigt sig själva ibland, ofta över bilvägarna. Jordbruket är mycket viktigt och över hälften av georgierna arbetar inom denna sektor. Politiskt sett hölls i oktober ett presidentval som var det andra lugna valet i rad med maktskifte. Valet bevakades dessutom av en allt mer kritiskt granskande journalistkår. Georgiernas intresse för valet var dock ljumt och endast 47 % av de röstberättigade valde att rösta, ett betydligt lägre valdeltagande än i tidigare val.

Vad förenar då landet? För det första, trevliga människor. Georgier kan ibland verka lite buttra, men skenet bedrar. Oavsett om du frågar en ung tjej i Tbilisi eller en gammal man på landsbygden om hjälp så anstränger de sig verkligen för att försöka hjälpa dig. För det andra så är alla georgier jag mött väldigt stolta över sitt land och sitt språk. De flesta är så klart stolta över sitt land. Här finns dock en starkare känsla av stolthet än vad jag mött i många andra länder. Min gissning är att stoltheten vuxit i takt med den nationalism som stärkts i Georgien och andra öststater för att kunna distansera sig från det gamla Sovjetsystemet.

Vad gör jag här då? Undrar du säkert. Förutom att föreläsa (se mitt tidigare inlägg) så lär jag mig om FN-förbundets olika projekt samt följer med på olika evenemang som anordnas. Exempelvis har jag deltagit vid ett seminarium på Internationella Flickdagen (se bild). Frågor som diskuterades var flickors rättigheter, barnäktenskap och möjligheter att stärka flickors röst. Dessa frågor är viktiga för mig, så det var intressant att höra hur man ser på det i Georgien.

Namnlös

Seminarium i Marneuli på Internationella Flickdagen.

Jag har även fått följa med personal som arbetar med flyktingar. En uppgift som Georgiens FN-förbund har är att tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR bevaka flyktingars rättigheter. Georgiens närhet till Irak, Syrien och Iran gör att en hel del flyktingar söker sig till landet. FN-förbundet besöker regelbundet flyktingförläggningar för att se så att förhållandena på anläggningarna är goda, samt att flyktingarnas rättigheter tillvaratas. Det är mycket intressant att få lära sig om Georgien som flyktingmottagarland. Landet har ju trots allt även ca 300 000 internflyktingar (IDPs) efter tidigare konflikter.

Återigen, kontrasternas Georgien.

Per kan nås via e-post: perekman@hotmail.se och har även en egen blogg: http://internationellpolitik.wordpress.com där han skriver mer om Georgien.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

3 reaktion på “Gästinlägg: Kontrasternas Georgien

  1. Pingback: Kontrasternas Georgien Inlägg på FN-förbundets Ungblogg « INTERNATIONELL POLITIK

Kommentera