Gästinlägg: MDG-Ambassadören Camilla

Camilla Morin som är en av 16 Millenniemålsambassadörer berättar sin historia varför hon började engagera sig i Svenska FN-förbundet:

Många i min omgivning är ibland frågande kring varför jag orkar bry mig om hur andra människor mår och har det som bor i andra länder änNamnlös Sverige. För mig är svaret lätt. Vi är alla människor och alla ska ha rätt till ett drägligt liv, där man om man vill ska ha möjligheten att bara ska kunna sitta hemma i soffan en dag och bara ta det lugnt. Vem man än är och vart man än bor. Men vi är så långt ifrån den verkligheten just nu tyvärr. Varje dag är det oskyldiga som skadas för resten av  sina liv, om de inte förlorar sina liv pågrund av krig, törst och hunger. Visst så behöver vi sänka våra standardliv för att andra ska kunna få det bättre. Men kollar man på hur bra vi har det som överkonsumerar mat i många länder som har det bättre, så är det egentligen ingen större fara anser jag.

När jag var liten så hörde man så mycket om de stackars barnen i Afrika som svälter. Det var bland annat mina föräldrars argument till varför jag och min bror skulle äta upp maten från talrikarna. Så när jag väl en FN-dag i skolan fick höra talas om FN och vad de gjorde så blev jag imponerad. Jag insåg även att man faktiskt kan göra något åt världens alla problem och att de finns de som bryr sig. När jag sedan gick mitt sista år på gymnasiet så fick jag även hem reklam om en gymnasieskola som erbjöd en linje med FN-inriktning. Min första tanke då var ”WOW! Denna skola måste jag gå på, men jag kommer nog inte komma in…” Tji fick jag! Jag kom in och tog studenten därifrån 2011. Under mitt tredje år så hade jag fältstudier i Kosovo där jag besökte olika underorgan till FN som verkar där. Tillexempel WHO, EULEX, UNHCR och liknande organisationer som försöker att hjälpa Kosovo att återuppbyggas igen. Landet i sig i övrigt var bergigt, men vackert. Självklart så har det gett mig fina minnen för livet. För att vara med om att elen går om kvällarna när man försöker ladda telefonen eller se 8 åringar sälja cigaretter är inte varje dag man är med om hemma i Sverige. Men att se vad dessa ändå har gjort för andra människor var helt fantastiskt. Man fick liksom se att de inte bara sitter på möten och bestämmer saker, utan är även ute i fält och gör skillnad för så många människor. Att pengarna man skänker faktiskt går till det som de ska, vilket är en trygghet för mig. Men jag vet också att jag själv kan vara en utav de som gör skillnad på olika nivåer.

Jag har efter detta börjat att studera för att bli statsvetare. Fast ja, det är mitt första delmål just nu att klara av. Jag vill såklart jobba med globala frågor sedan när jag är klar och kommer eventuellt studera lite mer, men det får framtiden utvisa. Att jag har valt att engagera mig i FN-förbundet kändes självklart. Just FN-förbundet bryr sig mer om bara tillexempel flyktingar eller barn, utan de är breddade då de har fler typer av frågor som man jobbar med. Man kan välja att engagera sig mer i en del av allt på ett enklare sätt och vill man byta engagemang/kampanj som man vill stötta eller ha flera som man stöttar så är det väldigt lätt, eftersom att allt finns under samma tak. Framförallt så tycker jag att alla frågor går ihop med varandra. Min hjärtefråga är just utbildning, egentligen bildning men utbildning är det snabbaste sättet att lära sig saker på. Men för att veta vad vi ska äta, hur vi ska sköta hygienen, varför man inte kan bo överallt på jorden kräver ju bildning i någon form. Så jag ser FN-förbundet som ett bra ställe att dela mitt intresse, men även för att diskutera de viktiga frågor som man har. Men även få mer kött på benen om andra frågor än just bara sin hjärtefråga samt finna samband mellan olika personers hjärtefrågor, för att se hur man kan samarbeta för något bättre. FN-förbundet riktar sig mot alla åldrar som vill engagera sig och man kan göra det på den nivån som man själv vill, kan och hinner. För ingen kan göra allt ensam och det är roligare och lättare om man är flera på vägen till en bättre värld.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera