Gästinlägg: Sara, Praktik och FN-förbundet

Sara Lund som praktiserar på Svenska FN-förbundet under våren kommer främst hjälpa oss med Världshorisont, Globalis (www.globalis.se) och vår hemsida (www.fn.se). I detta blogginlägg får du läsa mer om henne och bland annat höra hennes tankar om framtiden:

Jag tänker alltid ett steg längre; jag kan inte släppa tanken om varför saker och ting sker, varför världen ser ut som den gör. Mitt intresse för globala frågor och internationell politik växer mer och mer för varje dag, vilket kanske låter klyschigt, men sant. Kanske är det för att min kunskap ökar och jag inser hur komplex världen faktiskt är.

”För att förändra så måste vi först ta reda på vad problemet är”, sa en lärare till mig under min gymnasietid. Det finns fortfarande kvar i mig, och de stunder jag börjar tvivla på mig själv eller på världen, så går jag tillbaka till den stunden – till den stunden då jag bestämde mig för att jag kan hitta problemen, jag kan förändra.

FN är en gemensam nämnare i globala frågor och hur jag än vrider och vänder på problemen så återkommer jag alltid till FN. Jag kommer ihåg när jag skrev ett arbete i grundskolan om just FN, då skrev jag i princip endast att FN räddar världen. Min plan är att uppgradera det arbetet till en C-uppsats och förklara hur – och om – FN räddar världen, och hur världen hade sett ut om världsorganisationen inte fanns.

Sedan gymnasiet har jag studerat lite olika saker, jag har testat mig fram för att hitta rätt. I dagsläget är jag 22 år och har studerat på fem olika skolor sedan studenten, vilket kanske är ganska ovanligt och till och med underligt i en dels ögon, men som för mig har varit otroligt roligt och utvecklande. Jag har varit lite överallt, från Cambridge i England till Gävle Högskola. Nu har jag hittat rätt och går utbildningen Freds- och konfliktvetenskap på Malmö Högskola.

Den här praktiken är en del av mitt nuvarande program. Jag blev medlem i förbundet 2012 och är därmed en relativt ny medlem, vilket då är ett bevis på att det faktiskt går att få praktik på en organisation utan tidigare engagemang.  Jag ville hitta en praktik där jag fick chansen att kombinera mina intressen och utbildningar och därför passade FN-förbundet perfekt.

Jag har alltid intresserat mig av text, i alla dess former. Både läsa och skriva är något som ligger mig varmt om hjärtat. En dröm som alltid har funnits hos mig är att bli författare eller utrikeskorrespondent. Skriva om konflikter i världen – en dag ska den drömmen bli sann.

sfn_logopayoff_pos_leftNär jag läste tidningen Världshorisont för första gången så slogs jag direkt av tanken ”här vill jag jobba”. Därför är jag otroligt tacksam och glad över att jag får chansen att använda det här halvåret till att bl.a. arbeta tillsammans med AnnaLena, som är redaktör på tidningen.

Jag tror på fred, jag tror på förändring. Vi kan inte kritisera utan att försöka förändra, vi kan inte nå en framtida världsfred utan att försöka. Jag tycker det är viktigt att hålla fast vid den tron, för ger vi aldrig upp kommer vi inte heller att misslyckas!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera