Gästinlägg: Stämningen i Sydafrika efter Mandela

Emma, en av tre internationella praktikanter på Svenska FN-förbundet skriver ifrån Sydafrika:

I Sydafrika handlar allt om Nelson Mandelas bortgång just nu. Han är överallt i media och i allas konversationer. Det gör att det blir lite svårt att finna lust till att arbeta just nu. Det finns alltid någon dokumentär som rullas om och om igen på tv, det finns alltid någon intervju man vill höra med någon närstående och det finns alltid frågor man vill ställa till sydafrikaner. Sista veckan har jag haft jättemycket att göra för UNASA höll en MDG-konferens i slutet av november och i dess eftermäle har det funnits tusen saker att göra. Förra veckan fick vi dock inte så mycket gjort. På måndag berättade Belinda som jag arbetar med historier om när hon själv satt på samma fängelse som Mandela, Pollsmoor Prison (dit han flyttades efter Robben Island). På tisdag var det en memorial service för Madiba i Soweto. Denna livestreamade givetvis jag och Belinda på kontoret. Även om jag försökte gå iväg och jobba ibland så kom det alltid ett “nu ska Obama tala!!”.

madiba

På onsdag berättade Belinda att hon hade biljetter till minneshögtiden för Mandela i Kapstaden och det fanns en extra åt mig om jag ville följa med. Det klart att jag ville! Så vi stängde kontoret tidigt och tog oss till stadion i Kapstaden. Torsdagen gick åt att tala om hur fantastiskt det hade varit på minneshögtiden och hur alla dansade och höll varandras händer och sjöng. Det var verkligen storartat att ha varit där och det känns overkligt att få vara i detta land under en sån här historisk tid. Vi stängde även denna dag kontoret tidigt eftersom Belinda skulle åka och lägga blommor vid en Mandelastaty och sen skulle hon gå och se Long walk to freedom, filmen om Madiba. Fredagen gick åt att tala om filmen och huruvida den varit historietrogen

eller ej. I lördags fick jag träffa ett fotbollslag i Khayelitsha, västra Kaps största township, som UNASA arbetar med i sitt Sport-in-a-boxprojekt. Fotbollstränaren talade med barnen om vikten att aldrig ge upp. “Tänk på Madiba, allt var emot honom och ingen trodde att han skulle lyckas men han gjorde det omöjliga och han gav sig inte tills han nått sitt mål”. Och i söndags var det såklart begravning för Mandela som sändes hela dagen, med försnack och eftersnack.

Khayelitsha spox

Så allt handlar verkligen om Mandela nu i Sydafrika. Och inte bara här, i hela världen. Själv råkade jag sova bort de första timmarna av begravningen. Det gjorde ingenting, den fanns i sin helhet på svtplay. Unga sydafrikaner som inte var med om apartheid tyckte det var lite väl mycket fokus på Mandela förra veckan, men de flesta jag har pratat med har ändrat sig nu. De har nu sett dokumentärerna på tv, de har hört tal från statsöverhuvuden från hela världen och de har förstått vilken inverkan han har haft. I och med Mandelas död har även andra blivit påminda om vilken man han var och i vilken anda han styrde landet. Folk har börjat reflektera över ANC då och ANC nu. Det har höjts röster om att president Jacob Zuma ska avgå och på minnescermonin i Soweto buade massorna till hans tal. Det kommer ut en rapport i början av nästa år som ska slå fast om Zuma använda statens pengar för bygga sitt boende eller inte och han inte ensam om korruptionsanklagelser inom ANC.

I och med att den tio dagar långa landssorgen som president Zuma utlyste förra veckan är över nu så nu börjar det väl vara dags att ta tag i saker. För mig och för Sydafrika. Jag ska avsluta en 80-sidorsrapport för UNASA och Sydafrika ska reflektera över Mandelas arv och börja förverkliga hans vision om regnbågsnationen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera