Koll på: Stockholm FN-förenings Ungdomssektion

Under kommande veckor har vi en ny blogg-serie på UNgbloggen, som heter ”Koll på”. Den är till för att uppmärksamma både FN-föreningarnas arbete och människorna bakom. Idag får vi träffa Stockholm FN-förenings ungdomssektion och Andrea Ivarsson som är ordförande för ungdomssektionen.

      Hur kommer det sig att du började engagera dig i Svenska FN-förbundet?

Mitt engagemang inom Stockholms FN-förening började förra året, när jag blev en del av projektgruppen för FN-Loppet 2013. Vi var en projektgrupp på 9 drivna tjejer som jobbade hårt under en termins tid. Genom anmälningsavgifterna till loppet samlade vi in över 45 000 kronor till FN-förbundets Flicka-kampanj! I år sitter en ny projektgrupp och planerar höstens lopp-  håll utkik på www.fnloppet.se för att följa processen!

–     Hur föddes ditt engagemang?

Då jag delvis är uppvuxen i länder där befolkningen har det otroligt mycket sämre än vi i Sverige, påminns jag ständigt om vilket privilegium det är att vara född här. För mig är det en självklarhet att engagera sig för att hjälpa andra om man har möjlighet! Under FN-loppet blev det tydligt vilken stor vilja de unga medlemmarna i Stockholms FN-förening hade att engagera sig, utan att ha ett riktigt forum att vända sig till. Därför startade vi upp en aktiv Ungdomssektion där jag nu sitter som ordförande. Det är fantastiskt roligt att intresset för FN-frågor är så stort!

–     Vilken/vilka frågor är viktigaste för er sektion att driva?

Eftersom vi startade upp Ungdomssektionen i höstas har vårt fokus legat på att bygga upp en ungdomsverksamhet från grunden. Vårt mål är att bli det självklara forumet att vända sig till om man som ung i Stockholmstrakten är intresserad av FNs arbete i världen. Vi har i dagsläget över 250 medlemmar i Ungdomssektionen och hoppas att ännu fler engagerar sig hos oss!

–     Berätta vad som händer i er sektion?

Under våren har vi bland annat anordnat studiebesök på UN Women och FN-förbundet, föreläsningar av Milleniemålsambassadörer och internationella FN-praktikanter, samt värvat medlemmar på bland annat Handelsdagarna. De kommande veckorna händer massa spännande saker, bland annat en filmvisning om Margot Wallströms arbete för kvinnors rättigheter i krig och konflikt, där regissören av dokumentären själv besöker oss! Vi är även stolta över att kunna bjuda in till biståndsdebatt den 7 maj där biståndsminister Hillevi Engström, med flera, kommer att delta. Vi har ett fullspäckat schema! På vår facebooksida (facebook.com/UNAYouthStockholm) publiceras all info- gilla oss gärna där för att få uppdateringar och inbjudningar!

–      På vilka sätt kan man engagera sig i er sektion?  

Alla är välkomna att ansluta oss till Ungdomssektionen och våra aktiviteter! Man är självklart även mer än välkommen att komma med egna idéer om egna projekt man vill driva. Det är bara att skicka iväg ett mail till unayouthsthlm@gmail.com eller skriva till oss på facebook om man vill veta mer.

1395429_4973895525627_1917111697_n

Andrea Ivarsson under FN-dagen på Centralstationen i Stockholm förra året.

Vill du också uppmärksamma din FN-förening och ert arbete? Hör av dig till: Martin.Holmberg@fn.se  

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera