Miljön – Varför ska man bry sig?

Pernilla Bergström (Praktikant, Svenska FN-förbundet) förklarar varför DU behöver bry dig!

FN har arbetat med miljöfrågor sedan 1972 då Stockholm var värd för en FN-konferens. Fokus?: Miljö och människans rätt till en god miljö. Sedan dess har ett flertal olika FN-konferenser hållits med fokus på miljön eller klimatet, varav den troligen mest kända är Riokonferensen 1992.

Att Sverige tog initiativet till konferensen, och dessutom stod som värd, har för min del resulterat i en viss stolthet över att vara svensk. I min barndom har jag haft turen att vistas mycket utomhus och naturen med alla dess tillgångar har varit ett givet inslag i min vardag. Min grundskola använde sig av naturen till de mesta lektioner man kan tänka sig. Jag har fått lära mig åka skridskor på frusna insjöar, letat snäckor på stranden, lärt mig om träd och blommor i naturen, lärt mig orientering i djupa skogar och fått galoppera barbacka på en hästrygg över fältstubb. Tillgång till en ren och fin miljö, en rik biologisk mångfald och levande ekosystem har varit en självklarhet genom hela mitt liv.

blogginlägg5

Det kanske är på grund av alla dessa timmar jag spenderade med mina kompisar vid en vacker insjö, som jag bryr mig.
Det kanske är på grund av alla timmar på en hästrygg ute i skogen, som jag bryr mig.
Eller så är kanske på grund av att jag tycker att alla borde få ha ren natur – alltid – som jag bryr mig.

I dag står vi vid ett vägskäl. Det vi gör i dag – de diskussioner vi har, de aktioner vi genomför och de beslut vi fattar kommer få grava konsekvenser för framtida generationer. ”För framtida generationer” – jag tror att det är i den formuleringen vi finner en del av vårt problem , varför vissa inte bryr sig. De formuleringar om miljön och klimatet som används i dag gör det svårt att greppa och förstå. Hotet är tillsynes både osynligt och overkligt. Trots det så är situationen väldigt allvarlig och verklig för många människor ute i världen, som redan i dag drabbas av konsekvenserna av hur vi hittills har behandlat vår miljö.

blogginlägg1

FN har, som många vet, stått ganska still i dessa förhandlingar. Diskussionerna är komplicerade och många. Vem vill ta ansvar? Vem vill leda arbetet? Kan man ha tillväxt och en god miljö samtidigt? Hur kan man påverka individer och deras sätt att leva innan det är för sent?

Det finns inga självklara svar. Det finns inga lätta svar. Det kanske inte finns några svar alls.
Men vet ni vad? Jag tror det finns ett svar som vi alla kan komma överens om – det måste börja någonstans, och det kan likaväl börja hos dig. Oavsett vad du tror, vad din kompis säger eller vad din pappa menar, så kan du börja redan i dag med att göra en skillnad. Tänk ett steg längre när du shoppar. Tänk ett steg längre innan du tar bilen när du likaväl kan gå. Tänk ett steg längre när du står i mataffären och ska handla ingredienser. Många små steg kan ha en enorm, och livsavgörande, effekt.

blogginlägg4

FN:s millenniemål har kommit in på slutspurten. Man är i en process (kallad post-2015) där man diskuterar vad de nya målen ska innehålla och hur de ska utformas. Ska klimatet vara ett eget mål? Ska vi ha det integrerat i alla mål? Hur ska vi kunna mäta det? Det är oerhört viktigt att detta diskuteras i post-2015 bland världens ledare, civilsamhället och företag. Jag hoppas att klimatet och miljön får så stort utrymme som möjligt, för vi har bara en planet. Vi har bara en chans att göra rätt.

Men vet ni vad? Oavsett vad som händer i FN just nu så kan du göra skillnad. I dag. Och det du gör får konsekvenser – inte bara för framtida generationer, utan även för dig och din framtid.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera