Världen blir bättre.. MEN inte vår kunskap

Vi blir ständigt dikterade av media att läsa om krig och katastrofer i världen. Vilket i sin tur ger oss en snedvriden bild av hur läget i världen egentligen ser ut. DN skriver att föreställningarna vi svenskar har om världen är densamma som för 30 år sedan. Vår kunskap har inte förändrats över tid men det har situationen i världen gjort.

UN Day in South Sudan

Hans Rosling, professor i internationell hälsa och som ligger bakom www.gapminder.se menar att många är fast i en svartvit bild av ”rika” och ”fattiga” länder. Begreppen ”U-land” och ”I-land” är en förlegad bild av världen och förklarar att man istället borde se världens länder i: låginkomstländer, medelinkomstländer och höginkomstländer.

I en undersökning som Gapminder och Novus ligger bakom, redovisar DN bland annat att:

– Världens unga kvinnor har i genomsnitt gått i skolan i sju år. Vi tror att det är fyra år.

– Åtta av tio barn i världen vaccineras mot mässling. Vi tror att det är ett av tio.

– Medellivslängden i världen är 71 år, men vi tror att den är runt 60.

– Bland Afrikas ungefär en miljard människor finns nästan 800 miljoner mobilabonnemang. Vi gissar att det är mindre än 100 miljoner.

– Över 80 % av världens vuxna befolkning (över 15 år) kan läsa och skriva. Vi tror att det är 60 %.

Alunimum Pot Makers in Cite Soleil

Undersökningen visar inget samband mellan hög utbildning och god omvärldskunskap. Personer med universitetsutbildning svarar inte mer rätt än de med enbart grundskoleutbildning. De som är ekonomer vet att fattigdomen har minskat. De som är hälsospecialister vet att medellivslängden gått upp. Men så fort man tar ett steg åt sidan från sitt eget specialområde gissar man som folk gör mest, säger Hans Rosling.

I artikeln är berättarna inne på att ta fram ett slags läromedel för att förbättra människors okunskap och förändra den gamla världsbilden många har. Det här är något Svenska FN-förbundet redan ligger några steg före. Genom att kolla in www.världskoll.se kan du få bättre koll på läget i världen. Det är ett läromedel som finns på internet och genom världskolls-app som går att ladda ner gratis. Här kan du bland annat ta del av aktuell FN-statistik och jämföra läget i olika länder.

Världskoll

Källa: http://www.dn.se/nyheter/varlden/varlden-battre-an-vad-du-tro
http://www.svt.se/agenda/hans-rosling-enkelt-att-utrota-fattigdom

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera