Elever som brinner för en bättre värld

Som gymnasieskola kan man ansöka om att certifieras av FN-förbundet och bli en FN-skola. Här bjuder vi på en liten inblick i hur ungdomar på en FN-skola kan engagera sig för internationella frågor och inom FN-förbundet.

Raissa Lulendo är 19 år och går på Elof Lindälv i Kungsbacka. Han läser fordon och

Raissa Lulendo är 19 år och brinner för mänskliga rättigheter.

Raissa Lulendo är 19 år och brinner för mänskliga rättigheter.

transport programmet med transport som inriktning.

Hur har du kunnat engagera dig för FN-frågor på din skola?
Nej, jag har faktiskt inte gjort det på grund av att vi inte har haft någon elevförening, men nu ska vi starta det nästa år och jag ska driva det tillsammans med en till elev. Jag var även en av skolans elever som fick åka på UNg15.

Vilken fråga brinner du för och varför?
Jag brinner mest för jämställdhetsfrågor och mänskliga rättigheter. Jag brinner för dem här frågorna på grund av att jag ser det som en av dem frågorna som har grund till samhällets utveckling. Alla i samhället eftersträvar samma sak enligt mig, alla vill ha lika behandling oavsett vad man har för bakgrund eller kön eller sexuell läggning. Men jag skulle nog vilja jobba med båda frågorna, speciell i utvecklingsländer som till exempel Kongo-Kinshasa där mina föräldrar är ifrån. Att kämpa för människor som inte kan kämpa för sig själva är det bästa man kan göra i världen.  

 

Ebba Petersson är också 19 år och läser det naturvetenskapliga programmet på Tibble gymnasium i Täby.

Hur har du kunnat engagera dig för FN-frågor på din skola?

Ebba Peterson har varit engagerad i sin elevförening. Foto: privat.

Ebba Peterson har varit engagerad i sin elevförening. Foto: privat.

Bland det första som hände när jag började i Tibble var att två nära vänner, Melanie och Victoria (som då gick sista året) bad mig att gå med i skolans FN-förening, som de drev tillsammans med några andra elever. Jag fick äran att ta över ordföranderollen tillsammans med min vän Jenny Lidman. Vi har sedan hösten 2013 drivit föreningen. Eftersom att Tibble är en certifierad FN-skola har vi fått möjlighet att delta på olika seminarier, rollspel, kurser mm. Vi har uppmärksammat kampanjen Skolmat, haft en klädinsamling för ensamkommande flyktingbarn från Syrien, uppmärksammat FN-dagen genom kampanjen Röj en mina (bland annat genom egengjorda minfält) och anordnat spontana insamlingar till förmån för de drabbade i Nepal. Sammanlagt har vi samlat in ca 10 000 kr. Vi har med andra ord drivit olika typer av projekt för att uppmärksamma dessa globala problem.

Vilken fråga brinner du för och varför?
Det gör ont i hjärtat att veta hur många människor som dagligen far illa. Jag tycker att det är oerhört viktigt att bidra. Det kvittar hur du väljer att göra det. Om du är månadsgivare, engagerar dig i olika föreningar eller enbart förespråkar ett samhälle där alla är lika mycket värda. Jag tycker att vi som har så mycket, borde kunna ge mer. Jag är månadsgivare till kampanjen Flicka, jag engagerar mig i skolans FN-förening och försöker att väcka engagemang bland eleverna i skolan. Jag läser på, jag sprider den kunskap jag bär. Jag försöker väcka engagemang och jag bidrar. Aldrig kommer jag att sluta bry mig. Jag tror att alla kan bidra med något, stort som smått. Och jag vet att dessa bidrag gör skillnad.

Läs mer om Ebbas elevförening på deras blogg!

Nästa vecka kommer ni att få en inblick i hur det är att praktisera hos oss och få arbeta med just FN-förbundets FN-skolor!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera