Sofia: Frågor och svar om hur det är att vara med i referensgruppen

Jag fick just ett mail som innehöll väldigt bra frågor hur referensgruppen funkar och jag tänkte att detta är saker som alla behöver veta. Tror jag varit lite otydlig med beskrivningar om vad det innebär och funkar. Därför jättebra med dessa frågor! Publiserar därför frågorna och mina svar här också. Har ni fler frågor? Skriv en kommentar så svarar jag din fråga här med.

”De fem personer som väljs ska hjälpa dig med arbetet inför UNG-helgen men ska även finnas tillhands och ge feedback och info, eller?” Detta stämmer bra. Referensgruppen har en rådgivande funktion och hjälper förbundet att ge feedback om olika saker som rör ungdomsverksamheten. Det kan vara alltifrån om hur den nya medlemsvärvningskampanjen ska vara utformad för ungdomar, eller vad för ny profilprodukt man ska ta fram. Denna kontakt sker via mail och telefon så man behöver inte befinna sig i Stockholm.

”Skulle man kunna jämföra det med en typ av projektgrupp?” Ja precis! Referensgruppen är som en projektgrupp som arbetar med att göra UNg-helgen så bra som möjligt och hjälper till med andra saker, såsom att ge råd om FN-förbundets verksamhet.

”Vad menar ni när det står att man måste vara tillgänglig ett år framöver, innebär det tillgänglig att åka till Stockholm eller att man bor i Stockholm?” Med att man ska vara tillgänglig ett år menas att man under hela året ska kunna finnas till hands för frågor som handläggare har. De fysiska träffarna vilket sker i Stockholm (och betalas av FN-förbundet) under våren. Det är därför viktigt att man har möjlighet att vara med på dessa (sker oftast under helger).

Det praktiska upplägget ser ut så här:
Referensgruppen ses två gånger (varje träff är två dagar), innan UNg11 för att planera denna helg (träffarna sker i feb-mars). Gruppen är med på UNg11, vilket i år kommer vara den 8-10 april. Under UNg-helgen har man ett stort ansvar och fungerar som ledare tillsammans med tre stycken från kansliet, varav en är ungdomssekreterare.

Därefter (troligen i slutet av april eller i början av maj) sker en utvärderingsträff då man utvärderar UNg11. Alla träffar kommer ske på FN-förbundets lokaler i Stockholm. Alla resekostnader och övriga kostnader (såsom mat och boende) betalas av Sv. FN-förbundet.

Under året men är med i referensgruppen ska man skriva två inlägg till UNg-bloggen, man kan skriva om nästan vad som helst, UNg11, projekt i föreningen eller skolan eller någon annat FN-relaterat.

”Kan man studera på heltid men räknas som tillgänglig?” Japp absolut, det går jättebra. Alla som tidigare varit med studerar eller jobbar under tiden man är med i referensgruppen. Att vara med i referensgruppen ska inte vara som ett jobb och att man ska behöva lägga ner så mkt tid. Tanken är att referensgruppstiden ska vara någonting inspirerande, roligt och utvecklande. Det som tar mest tid är att vara med på UNg-helgen och de förberedande träffarna.

Jag i ref.gruppen 2008
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera