Sydafrika var här

Under eftermiddagen hade vi den trevliga chansen att träffa på Lajla och Ali. Lajla är ifrån Vetlanda FN-förening (alltså ifrån mina hemtrakter) och Ali ifrån Sydafrika FN-förbund.

De åker nu land och rike runt och berättar om Millenniemålen och Sydafrika på både FN-skolor och FN-föreningar. Detta gör de fram till den 26 oktober.

FN-förbundet i Sydafrika består till stor del av studenter som genom att vara volontär inom olika projekt får praktisk kunskap och erfarenhet av att driva projekt. Det som de fokuserar mest på är Millenniemålen och de gör både informationsprojekt och mer praktiska projekt i fattigare områden.

Svenska FN-förbundet är också med och stödjer Sydafrikas FN-förbund och detta har hjälp dem att utveckla sin verksamhet. Det var som Ali lite skämtsamt beskrev det ”a steorid injection”.

Det jag tyckte var mest intressant var att de använder FN-rollspel på gymnasienivå för att motverka rasism och bygga band mellan landets olika grupper. Ett annat intressant projekt var att ge barn i fattigare områden en engångskamera och sedan be dem fota och därefter göra en utställning av detta. De tog enligt Ali helt fantastiska bilder med en helt annan vinkel än vuxna. Det borde man ju kunna göra vartsomhelst!

Min fråga till mig själv är efter att ha träffat Ali är…. Hur kan Svenska FN-förbundet och lokala FN-föreningar få mer studenter engagerade?

Tips: Vill ni läsa mer om Sydafrikas FN-förbund? Kika in det senaste numret av Världshorisont.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera