Agent Orange

Först tänkte jag att Agent Orange låter som ett roligt namn på en teckand figur. Sen fick jag reda på vad Agent Orange faktiskt är och då var det inte lika roligt längre.

Agent Orange är ett samlingsnamn för växtgift som användes av USA under Vietnamkriget. Gemensamt för växtgiften var att dom innehöll stora mängder dioxin, som är ett av jordens farligaste gifter. Man räknar med att mer än två miljoner människor har dött eller skadats av Agent Orange sedan 1960-talet, och antalet offer fortsätter att växa. I de områden som besprutades med Agent Orange föds det fortfarande onormalt många barn med svåra fosterskador, och cancerfallen är långt fler än i andra delar av landet.

Man använde växtgiftet för att för att få bort löven på träden så att fienden inte skulle kunna gömma sig. Agent Orange var egentligen inte orange, namnet har den fått från dom orangefärgade ränderna på tunnorna som den var lagrad i. Andra växtgift som har använts av den amerikanska armén är Agent White, Agent Blue, Agent Pink, Agent Green och Agent Purple.

Läs mer om Agent Orange här

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera