arbetsmiljö

I byggnaden mittemot vår håller man på att sätta upp en byggnadsställning. Det är en ensam kille som håller på att bygga upp hela byggnadsställningen. Han har ingen säkerhetslina på sig och han balanserar på två smala brädor och han är väldigt högt upp. Helt galet!

Han verkar vara väldigt försiktig men om något går fel är det ju helt kört för honom. Jag började fundera på om det är tillåtet att arbeta som han gör utan någon säkerhetsanordning. Vem ska man ringa och fråga? Ska jag kontakta arbetsmiljöverket? När jag läste arbetsrätt var det en föreläsare som pratade om arbetsmiljöer och att det var väldigt många i Sverige som dog i arbetet. Det finns ju massor av farliga yrken där personer riskerar livet varje dag under jobbet. Hur bra är Sverige på att se till att deras arbetsplats är så säker som möjligt?

Man pratar ofta om arbetsvillkoren för folk som arbetar i t.ex. textilfabriker utomlands men inte så mycket om hur läget är för arbetare i Sverige. Den 7 maj granskas Sverige för första gången av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Innan granskades bara vissa länder men nu granskas alla 192 medlemsländer. Så nu är det Sveriges tur att förhöras och berätta om hur man efterlever olika MR-konventioner. Även om Sverige är ett tryggt land att bo i betyder det inte att allt är frid och fröjd här. Inför granskningen har regerigen och olika frivilligorganisationer lämnat in rapporter till MR-rådet där dom har skrivit om hur det står till i Sverige. Vi på FN-förbundet kommer att fortsätta rapportera om hur granskningen går i Genéve och fram tills dess kan du kan läsa mer om detta på vår hemsida.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera