Årets ref.grupp: Stella Marceta

Ålder: 19 år
Bor: Stockholm
Gör: Stockholms universitet, Pol. kand-programmet,
Medlem i: Nedansiljans FN-förening

Om du fick en miljon, vad skulle du göra då?

Oförglömligt god middag, tänker jag. Sommar, trädgård, familj och vänner. Det skulle vara en bra början.

Om du fick resa var du ville imorgon, var skulle du resa?

Yann Arthus-Bertrand skulle få ta med mig på flygtur. ”Jorden sedd från himlen” utanför bokformatet. Vilket landskap skulle vi få singla slant om eftersom jag ännu inte kan bestämma mig för ett favoritfotografi.

Varför är FN bra?

För mig handlar FN om samarbete. Här ska länder kunna mötas, tänka långsiktigt och jobba kring gemensamma intressen. Det ska inte finnas plats för egenintresse eller själviskhet när det kommer till stora beslut om fred, säkerhet och humanitära insatser. Fungerar FN på det sättet idag? Jag tror inte vi kommit dit än. Säkerhetsrådet med vetorätt för vissa länder är till exempel en bromskloss när viktiga beslut ska fattas. För mig är därför FN fortfarande under konstruktion. Jag tror att vi kommer börja lita mer på varandra när vi väl har en fungerande mötesplats.

Vilka FN-frågor tycker du är viktiga?

Första kontakten jag hade med FN-förbundet var under UNg07 som är en utbildningshelg för ungdomar. Temat det året var millenniemålen, och det är de åtta målen som jag tycker är viktiga. Det är enkelt egentligen, man har frågat sig vad vi behöver för att göra världen bra, skapat en att-göra-lista och satt ett sista datum. Nu kör vi! Handling kort och gått, det tycker jag om.

Vad har du gjort tidigare som är FN-relaterat?

När jag kom hem från UNg07 ville jag engagera mig i min lokala FN-förening men upptäckte att det inte riktigt fanns någon! Jag var med och hjälpte starta Nedansiljans FN-förening. Vi bjöd in kompisar jag lärt känna på UNg07. De pratade om millenniemålen och hur det är att vara engagerad i en FN-förening. Vi ordnade tipspromenad och tände marschaller på FN-dagen så de bildade ett lysande FN 63.

Vad innebär det för dig att vara med i ref. gruppen?

UNg-helgen innebär ref. gruppen främst för mig! Det innebär i sin tur mycket planering men när vi väl är där på kursgården handlar det om att engagera varandra. Jag hoppas sitta på bussen hem trött men med en massa nya idéer att göra någonting av. Vi ses väl på UNg10?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera