Kan man praktisera på FN?

Jag får väldigt många mail från medlemmar som undrar om praktik och hur man kan söka praktikplatser. Jag är tyvärr ingen expert på detta.
Men så här mycket vet jag.

Vill man praktisera någonstans så ska man vända sig dit man vill ha praktik, dvs vill du praktisera på WFP får du vända dig till dom. Men det finns faktist en FN organisation som heter UN volunteers som har praktikplatser för FN. Du söker via deras hemsida och du får inte själv välja vilket land du vill åka till utan du skickas dit du behövs med hänsyn till dina kvalifikationer.
Problemet är att man ska vara: minst 24 år gammal, ha en universitetsexamen och flera års arbetslivserfarenhet! MEN, det kan ju vara något att komma ihåg inför framtiden. Du kan läsa mer om dom här.

När det gäller praktik hos andra FN organ krävs det ofta (men inte alltid) att man har en universitetsexamen eller iallfall har kommit en bit in i studierna. Ibland krävs det också att man talar minst 2 FN-språk. FN-språken är engelska, franska, spanska, kinesiska, arabiska och ryska. Så det kanske är dags att börja koncentrera sig lite extra på språklektionerna.

Ibland får man en liten summa för att man praktiserar men oftast inte. I sådana fall kan man söka stipendier för att få det att gå ihop eller helt enkelt spara ihop pengar innan man reser iväg.

För er som är lite yngre kan jag rekommendera europeisk volontärtjänst EVS. Det är ett smidigt sätt att åka utomlands och ibland kan även den som fyllt 16 år delta.

Man kan självklart även praktiskera hemma i Sverige. Svenska FN-förbundet söker ibland praktikanter. Dom kommer hit en kortare eller längre tid och hjälper oss med specifika projekt. Lediga praktikplatser läggs ut på hemsidan.

Man kan också leta efter volontärtjänster i Sverige på Volontärbyrån där dom söker allt från läxhjälp till mer avancerade uppdrag.

Om du vill veta mer om hur man söker praktik och jobb på FN kan du läsa intervjuer som vi har gjort med svenskar i FN. Dom berättar om hur det är att jobba inom FN och vad dom själva har för bakgrund.

Så, det jag vill säga är att det inte är omöjligt! Det kan vara en bra idé att börja med lokalt engagemang och praktikplatser hemma innan man söker sig utomlands eftersom det ofta krävs mer erfarenhet då. Lokalt engagemang är också ett bra sätt att krydda sitt CV på inför framtiden när man vill söka dom mer eftertraktade uppdragen!

Lycka till!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

En reaktion på “Kan man praktisera på FN?

Kommentera