Kaoset fortsätter

Idag läste jag om en annan konsekvens av vulkanaskan som jag inte tänkt på innan. I DN står det att exportindustrin i afrikanska länder har drabbats hårt av flygkaoset. I t.ex. Kenya slänger man massor av rosor eftersom det inte går att exportera dom.

Det fick mig att börja fundera på hur mycket varor vi använder som faktiskt kommer från Afrika. Det är inte ofta som jag kollar ursprungslandet på saker som jag köper. Och när det finns massor av olika ingredienser så vet man ju inte var dom i sin tur kommer ifrån.

Är det bättre att köpa en fairtrade produkt som har transporterats långa sträckor jämfört med att köpa något närproducerat som inte är fairtrade? Man kan ju köpa svenska tomater under vintern men dom odlas i växthus som behöver massor med energi. Men kräver dom mer energi än vad spanska fair trade tomater som transporteras till Sverige gör? Hmm, klurigt eller hur? Sen så är ju inte fairtrade och ekologiskt samma sak. Fairtrade ger bättre villkor för bönder och arbetare medan ekologiskt är bra för naturen. Men ofta är produkter som är fairtrade också ekologiska. Men som sagt, om jag köper något fairtrade och ekologiskt som har transporterats hela vägen från Indien så känns det inte så bra för miljön.

Så, vad ska man göra? Flytta ut på en bondgård och bli självförsörjande? Ja, inte vet jag. Vet du?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera